ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Droom van Huizen voor een 'groots' sociaal werkbedrijf is nachtmerrie voor buurtbewoners | NH Gooi

Droom van Huizen voor een 'groots' sociaal werkbedrijf is nachtmerrie voor buurtbewoners

  • Vrijdag 06 september om 14:14
  • Ingmar Meijer

Omwonenden van de aanloophaven in Huizen zien niets in de gemeentelijke plannen voor een sociaal werkbedrijf. Het idee dat er nu ligt, is in de ogen van de buurt te groot en gaat voor overlast en grote verkeers- en parkeerproblemen zorgen. De droom van de gemeente zal een dagelijkse nachtmerrie zijn, aldus de buurtbewoners. Hun nadrukkelijke verzoek is dan ook dat dit plan van tafel gaat. 

Kooizand
Kooizand|Gemeente Huizen

Op zich zijn de omwonenden niet tegen ontwikkeling van de aanloophaven/Kooizand. Sinds het vertrek van de zeilschool in 2016 is deze plek er niet beter op geworden. Het is in verval geraakt. Maar het idee van Huizen gaat een te grote wissel trekken op de buurt en de leefbaarheid, zo is de algemene gedachte. De omvang van het sociaal werkbedrijf met horeca, een moestuin, een watersportbedrijf en een groenvoorzieningsbedrijf is in hun ogen simpelweg te groot.

109 pagina's

De weerstand neemt dan ook toe. Zo zijn twaalf bewoners van het Kooizand, de Noordwal en het Vrouwenzand de afgelopen maand diep in de materie gedoken. Dat heeft geleid tot een 109 pagina tellend document. Hierin geven zij klip-en-klaar aan dat er voor dit plan gewoon geen draagvlak is onder de bewoners. 

Zij constateren in hun vuistdikke dossier dat de bestuursopdracht van burgemeester en wethouders van november 2022 niet strookt met het eind juni gepresenteerde ontwerp. Volgens het twaalftal zit daar een verschil van dag en nacht in.

"Het onderdeel nautisch is verworden tot het ondergeschoven kindje in het ontwerp"
Buurtbewoners Kooizand, Noordwal en Vrouwenzand

"De ommezwaai van een aangename verblijfsplek met watersport, (fiets)recreatie en horeca naar een sociaal ontwikkelbedrijf met grootschalig horeca, een moestuin en een loods als startplek voor dagelijks groen onderhoud is onbegrijpelijk", geven de bezorgde bewoners aan.

Snackgelegenheid 

In hun ogen is het college volledig doorgeschoten. "Het onderdeel nautisch, nota bene waar het toch allemaal mee begon en waar omwonenden wèl mee kunnen instemmen, is verworden tot een ondergeschoven kindje in het ontwerp; gedomineerd tot een nieuwe botenloods met snackgelegenheid zonder verdere invulling."

Komende dinsdag spreekt een vertegenwoordiger van deze buurtclub in tijdens de politieke vergadering als het plan voor sociaal ontwikkelbedrijf Zeezicht behandeld wordt. Hun boodschap is vooral om dit 'onrealistische plan' niet uit te voeren.

Dat het geen haalbaar ontwerp is, leeft veel breder rondom dit stukje Huizen aan het Gooimeer. Ook Buurtvereniging Aanloophaven laat dinsdag van zich horen. Deze club van inwoners die de saamhorigheid in de wijk willen bevorderen, vindt het plan eveneens te massaal. Hun vraag is of de politiek het plan rigoureus wil aanpassen tot een kleinschaligere opzet. 

Buurtdroom

De vereniging heeft aan zoveel mogelijk buren gevraagd wat hun droom is voor deze plek. Dat heeft geleid tot een sfeerimpressie van dertien bladzijden. In het kort willen zij een veel kleinere horecavoorziening waar bezoekers voor simpele dingen als koffie, thee, een soep en een pannenkoek terechtkunnen. Aan beide zijden van het restaurant is plek voor een terras. 

"Vanaf het restaurant een directe looproute naar de langssteiger die wordt aangelegd aan de oostelijke zijde van de Aanloophaven. Daarmee wordt een band geschapen met onder andere de nautische activiteiten aan die steiger, zoals verhuur", geeft de buurtvereniging verder aan. 

Inmiddels hebben al zeven insprekers zich gemeld voor de vergadering van dinsdag. Onder hen ook de heer Rutten. Deze naar eigen zeggen 'verontruste buurtbewoner' verbaast zich vooral over het gedane verkeersonderzoek in april. Met de conclusie dat er voldoende ruimte is voor het verkeer en dat er genoeg parkeerplekken kunnen komen, kan hij niet uit de voeten.

Het smalle woonerf van het Kooizand kan die extra verkeersbewegingen in zijn optiek nooit aan. Daar komt bij dat er onveilige verkeerssituaties gaan ontstaan, want veel voetgangers en fietsers gebruiken dit rustige woonerf. "Het karakter van een erf mag niet worden aangetast door de intensiteit van het verkeer", stelt de Huizer duidelijk. "De verkeerssituatie daar leent zich niet tot het opzetten van een dergelijk project", voegt Rutten eraan toe. 

27 werkplekken

De gemeente zelf is van mening dat zij hetzelfde uitgangspunt hebben als de buurt, namelijk het nieuw leven in blazen van de aanloophaven met onder meer watersportactiviteiten.  Burgemeester en wethouders willen hier graag een sociaal-maatschappelijke bestemming aan geven. Dat hebben de VVD, Leefbaar Huizen, CDA en D66 ook zo opgeschreven in hun coalitieakkoord. Een sociaal werkbedrijf met 27 werkplekken past goed in dat plaatje. 

Eerder liet Huizen al weten dat er twee bijeenkomsten met buurtbewoners zijn geweest. Daar hebben zij het gehad over hun plannen en is tegelijkertijd input opgehaald bij de omwonenden. Veel van hun ideeën, wensen en zorgen zijn volgens de gemeente verwerkt in het plan. Gezien de huidige weerstand van de buurt is het de vraag of hun boodschap daadwerkelijk goed vertaald is.