ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Aantal inbraken daalt, maar in deze gemeenten is extra slot op de deur een goed idee | NH Gooi

Aantal inbraken daalt, maar in deze gemeenten is extra slot op de deur een goed idee

  • Woensdag 17 juli om 20:00 | bijgewerkt: om 21:06 uur
  • Jessie Eickhoff

Het aantal woninginbraken in Noord-Holland in het eerste halfjaar van 2024 is licht gedaald, in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. Toch zijn er een aantal gemeenten waarin extra voorzorgsmaatregelen geen overbodige luxe zijn. In die gemeenten werd (veel) vaker ingebroken dan op andere plaatsen, maar ook (fors) vaker ten opzichte van vorig jaar. 

Woninginbraak
Woninginbraak|Adobe Stock

In de eerste zes maanden van dit jaar werd er per dag gemiddeld 58 keer ingebroken in een woning in Nederland. In totaal noteerde de politie in het eerste half jaar 10.500 woninginbraken. Dat zijn er iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er zo'n 10.800 aangifte werd gedaan. 

Sinds de politie in 2012 begon met het bijhouden van het aantal woninginbraken, laten de cijfers een dalende trend zien. In het eerste half jaar van 2012 ging het om 44.000 inbraken, terwijl dat in de zes maanden van 2019 was gedaald tot 18.000.  Alleen in de eerste helft van 2021 waren er met zo'n 54 per dag minder woninginbraken dan nu, maar toen moesten mensen thuisblijven door strenge coronamaatregelen.

Zestien minder woninginbraken in Noord-Holland

In Noord-Holland zijn er dit eerste half jaar 1933 woninginbraken gepleegd. Dat zijn er zestien minder dan vorig jaar (1917). Noord-Brabant en Flevoland zijn de enige provincies waar het aantal inbraken in het eerste half jaar hoger lag dan in het eerste half jaar van 2023. Afgezet tegen het aantal inwoners is er in deze twee provincies het vaakst ingebroken.

Tekst gaat verder onder de infographic:

Laren spant niet alleen in Noord-Holland de kroon, maar is ook landelijk de gemeente waar (gecorrigeerd voor het aantal huishoudens) het vaakst wordt ingebroken.

De afgelopen zes maanden zijn er 36 woninginbraken gemeld in het dorp, wat neerkomt op 4,9 inbraken per duizend huishoudens. Van januari tot en met juni 2023 waren dat 4,4 inbraken per duizend huishoudens.

In Heemstede is een grotere stijging te zien: van 2,1 naar 2,9 inbraken per duizend huishoudens. Het afgelopen half jaar werd er in de gemeente 36 aangifte gedaan, tien keer vaker dan in het eerste half jaar van 2023. 

Derde meest populaire gemeente bij woninginbrekers

Amstelveen maakt de top 3 compleet. In dit eerste half jaar is er 125 keer ingebroken in die gemeente. Vergeleken met de eerste zes maanden van vorig jaar zijn dat tien inbraken meer. Gemiddeld werden er dit eerste half jaar 2,8 woninginbraken per duizend huishoudens gepleegd, vorig jaar waren dit er 2,5 per duizend huishoudens.

Tekst gaat verder onder de infographic. In andere provincies zijn ook woninginbraken, maar in onderstaande kaart zijn deze resultaten weggelaten.

In noordelijke regio's wordt relatief minder vaak ingebroken. Zo zijn Drechterland, Hollands Kroon en Landsmeer relatief gezien de minst populaire gemeenten onder inbrekers.

Drechterland is het veiligst: daar werd het afgelopen jaar maar 2 keer ingebroken. Dat zijn er 0,2 per duizend huishoudens. Daarmee is een flinke daling ingezet: in het eerste half jaar van 2023 waren dat er namelijk nog 14, oftewel 1,6 per duizend huishoudens. 

Hollands Kroon en Landsmeer

Op een gedeelde tweede plek staan Hollands Kroon en Landsmeer. In Hollands Kroon zijn acht woninginbraken en in Landsmeer twee woninginbraken. Dat zijn in beide plaatsen 0,4 woninginbraken per duizend huishoudens.

In Hollands Kroon zijn er de eerste zes maanden van vorig jaar nog 21 woninginbraken gepleegd. Dat houdt in dat er bij 1 op de duizend huishoudens werd ingebroken. In Landsmeer zijn er negen woninginbraken gepleegd, wat neerkomt op 1,8 woninginbraken per duizend huishoudens.

Meer inbraken in de zomervakantie

Nu de zomervakantie aanbreekt, is de kans groot dat in alle gemeentes het aantal inbraken stijgt. Doorgaans stijgt het aantal inbraken met een kwart. Om inbraken te voorkomen, raadt de politie voor elkaar een oogje in het zeil te houden, geen adressen op kofferlabels te schrijven en geen berichten over vakanties openbaar op sociale media te plaatsen. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via tikfout@nhmedia.nl