ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hoe Eemnes het mega-zonnepark van 35 voetbalvelden aangesloten krijgt op het stroomnetwerk | NH Gooi

Hoe Eemnes het mega-zonnepark van 35 voetbalvelden aangesloten krijgt op het stroomnetwerk

  • Donderdag 25 juli om 17:06 | bijgewerkt: om 17:08 uur
  • Ingmar Meijer

Waar menig bedrijf of sportclub de zonnepanelen op het dak niet krijgt aangesloten op het overvolle stroomnetwerk heeft Eemnes de garantie dat het mega-zonneveld in de Zuidpolder straks wel is aan te sluiten. Netbeheerder Stedin heeft volgens wethouder René ten Have de zaken op orde op het moment dat de 25 hectare aan zonneveld moet gaan draaien. 

Zonnepark langs de A1 bij Eemnes
Eemnes heeft al een zonnepark langs de A1. |NH Media

Momenteel lopen bouwprojecten niet alleen vast vanwege stikstofproblemen, maar ook doordat het amper mogelijk is de nieuwe woningen aan te sluiten op het stroomnetwerk. Hetzelfde geldt voor veel particulieren, verenigingen of bedrijven met een groot dak die daar een flink aantal zonnepanelen op willen laten leggen. Als dat het geval is hoe kan het dan dat ze in Eemnes zo'n 35 voetbalvelden met zonnepanelen menen te kunnen aanleggen over een paar jaar?

Spanningstations

Over een jaar of vier, vijf ziet de wereld er heel anders uit. Dan hebben de Stedins van deze wereld heel veel geïnvesteerd in de verbetering van hun netwerken. Daar zijn de bedrijven volgens Ten Have al volop mee bezig. Eén van de zaken die dringend de aandacht nodig heeft, zijn de grote spanningstations. Rond Eemnes komt er een nieuwe tussen Bunschoten en Amersfoort en die tussen Baarn en Soest krijgt een fikse capaciteitsuitbreiding.

Ten Have meldt dat het Eemnesser zonnepark in 2028 of uiterlijk 2029 aangesloten kan worden op het station tussen Baarn en Soest, dat straks qua capaciteit twee of zelfs drie keer zoveel als nu aan moet kunnen. "Ik heb die vraag over aansluiting op het netwerk ook gesteld. Stedin heeft aangegeven over vier of vijf jaar er klaar voor te zijn. Daar moet ik op van aan kunnen", meldt de wethouder. 

55.000 zonnepanelen

Eemnes heeft besloten een groot zonneveld te realiseren dat als alternatief geldt voor de twee windturbines van 241 meter die de provincie Utrecht had bedacht bij de kruising van snelweg A1 en A27. Heel Eemnes is tegen de komst van twee enorme molens, ook al staat daar een enorme compensatie van grond met zonnepanelen tegenover.

Op de locatie van het huidige graszodebedrijf aan de Te Veenweg komen in de nabije toekomst tussen de 50.000 en 55.000 zonnepanelen te liggen (tussen de 2.000 en 2.200 panelen per hectare), die 25 gigawattuur moeten gaan opbrengen. Daar is de gemeenteraad mee akkoord.

Betere technologie

Volgens Ten Have gaat het tegen die tijd om kleinere zonnepanelen die tegelijkertijd meer kunnen opwekken. Die informatie heeft hij opgehaald bij de TU Delft en bij diverse ontwikkelaars van zonneparken. Met die verbeterede technologie is de rekensom van één op één ook meteen gunstiger dan nu. Ofwel: één hectare zonneveld levert één gigawattuur stroom op in plaats van de huidige 0,8 per hectare. Daardoor is er straks ook meer te halen uit het zonnepark van 25 hectare. 

Waarom wil Eemnes ook alweer geen windmolens?

Twee mega windturbines tegen de snelweg aan zien ze in Eemnes totaal niet zitten. Het college, de gemeenteraad én de inwoners zijn hierover eensgezind. Plaatsing van ruim 200 meter grote molens tasten het open en dorpse karakter bijvoorbeeld aan.  

Maar er speelt meer mee, zo geeft wethouder René ten Have duidelijk aan. "Het zijn niet alleen emotionele bezwaren, maar ook praktische en economische", aldus de bestuurder van Dorpsbelangen. Deze enorme turbines hebben volgens hem de nodige slagschaduw en produceren daarbij ook nogal wat geluid, dat bij een bepaalde wind nogal ver draagt. Bewoners van de Wakkerendijk, die toch echt een eindje van de bedachte locatie af wonen, zullen daar zeker hinder van ondervinden. 

Ander belangrijk punt is dat de gemeente nog zo'n vijf- tot zeshonderd woningen wil realiseren in de Zuidpolder-Zuid. Die ontwikkeling zou weleens ingewikkeld kunnen worden als die twee windjoekels er staan. De gemeente wil zichzelf daarmee niet in de 'woningbouwvingers' snijden.

En daarbij blijft het misschien niet qua opwekken van zonne-energie. Eemnes verkent nu ook nog de mogelijkheden die er zijn aan de overkant van de A1. Op en rond Heidehoek zou er nog eens tien hectare aan zon op land gerealiseerd kunnen worden. 

Duurzame stof

Begin juli heeft politiek Eemnes het principebesluit genomen om een mega-zonneveld aan te gaan leggen in de Zuidpolder. De verdere invulling daarvan komt de komende jaren aan bod. Inwoners en gemeenteraad hebben voorlopige nog genoeg duurzame stof. Denk daarbij aan de de inspraak, landschappelijke inrichting (hoe en waar komen de panelen te staan?), de keuze van de ontwikkelaar en op welke manier de lokale overheid voor 50 procent gaat meedoen aan dit project. 

Vooralsnog is het wachten op een reactie uit Utrecht. Hoewel Ten Have officieus al wel heeft gehoord dat het bod van Eemnes van minstens 25 gigawattuur substantieel genoeg is als compensatie voor twee windturbines komt de officiële mededeling uiterlijk half oktober. Tot die tijd moeten de andere zaken even wachten. 

In de tussentijd gaat Ten Have samen met andere bestuurders uit de regio aan de slag om het ook voor grote bedrijven, sportclubs en particulieren met een groot dak mogelijk te maken om zonnepanelen aan te leggen. "We willen ook hen helpen met aansluiting. De energieopdracht is er voor iedereen", luidt zijn uitleg.