ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise heide kleurt felpaars: bekijk hier dronebeelden | NH Gooi

Gooise heide kleurt felpaars: bekijk hier dronebeelden

  • Woensdag 07 augustus om 12:05 | bijgewerkt: donderdag 08 augustus om 10:01 uur
  • Sjoerd Stoop

De Gooise heide bloeit weer volop en kleurt overal paars. Daar kun je eerder van genieten dan normaal. Door het zeer natte voorjaar en de gunstige temperaturen nu begon het bloeien veel eerder. "Maar het hoogtepunt moet nog komen", zegt Ines van Hees van het Goois Natuurreservaat. 

Gooise heide paars
Gooise heide paars|NH Media / Sjoerd Stoop

Door de gunstige omstandigheden lijk je dit jaar ook langer te kunnen genieten van de paarse hei. "Dat komt doordat er twee soorten hei zijn, dopheide en struikheide. Normaal zien we vooral de struikheide flink bloeien, maar ook de dopheide doet het nu erg goed. Die bloeit altijd eerder, maar door de weersomstandigheden van de afgelopen tijd veel beter dan normaal." 

Nog niet overal 'op z'n paarst' 

Hoe goed de heide bloeit verschilt nog wel per gebied. Zo kleurt de Bussumerheide al goed paars, maar moet voor onder meer de Wester- en Zuiderheide het echte hoogtepunt nog komen. 

De paarse heide trekt op veel plekken al mensen om foto's te maken. Het Goois Natuurreservaat roept bezoekers op om niet tussen de paarse heideplanten te gaan staan, maar netjes op de paden te blijven. "Er leven ook dieren op de hei en er lopen veel jongen rond, dus hou daar rekening mee. Ook op de paden kun je de meest mooie foto's maken", aldus Van Hees.