ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Winkeliers in Laren willen ook op iedere zondag open kunnen: "Hoge omzetten zijn nodig" | NH Gooi

Winkeliers in Laren willen ook op iedere zondag open kunnen: "Hoge omzetten zijn nodig"

  • Woensdag 21 augustus om 13:55
  • Ingmar Meijer

Een groot deel van de Larense winkeliers wil elke zondag de deuren van hun winkels kunnen openen in plaats van op slechts een deel van de zondagen. Deze veel ruimere zondagopenstelling moet ervoor zorgen dat het winkelend publiek naar het Gooise dorp toekomt, want extra omzet is hard nodig. Juist omdat deze roep onder de winkeliers zo groot is, wil de gemeente serieus gaan kijken naar deze uitbreiding. 

Winkels in het centrum van Laren, de Brink
Winkels in het centrum van Laren, de Brink|NH Media

Ondernemers hebben zelf gepolst hoe wenselijk het is om de mogelijkheid te hebben om iedere zondag open te kunnen in plaats van de huidige zestien zondagen. Uit een enquête, gehouden onder 84 winkeliers, wil de overgrote meerderheid deze keuze hebben.  

Volgens de ondernemersspreekbuis Bijzonder Laren zien zeventig ondernemers (83 procent) dit zitten. Dertien winkeliers (15 procent) vinden de huidige regeling prima en slechts één ondernemer is volgens de uitslag van de enquête tegen de zondagopenstelling. 

"Nu verliest Laren bezoekers aan bijvoorbeeld Hilversum, Amsterdam, Almere en Bataviastad"
Bijzonder Laren

"In de grotere steden is al volop sprake van winkelopening op zondag. Nu verliest Laren bezoekers aan bijvoorbeeld Hilversum, Amsterdam, Almere en zelfs Bataviastad in Lelystad. Het bestuur van Bijzonder Laren verzoekt de gemeente dan ook om instemming met het besluit om alle winkels de gelegenheid te geven hun winkel op zondagen open te stellen voor het publiek", zo schrijft Bijzonder Laren in hun schrijven aan de gemeente.  

Hoge omzetten moeten realiseren

Deze belangenbehartiger van de Larense ondernemers meldt ook dat Laren vooral een winkeldorp is, waar veel bezoekers van buitenaf naartoe komen. Meer inkomsten zijn noodzakelijk. De huren van de winkels én horeca zijn hoog. "Hoge omzetten moeten ook werkelijk worden gerealiseerd", zo stelt Bijzonder Laren. "Dat kan, maar dan zullen de ondernemers de vrijheid moeten hebben om ook op zondag hun winkels open te hebben voor publiek", is de conclusie.  

Wat burgemeester en wethouders betreft is de uitbreiding van de zondagopenstelling bespreekbaar. Gezien de brede steun onder de winkeliers zelf vindt het college het een goed plan, maar wil eerst bredere reacties ophalen voordat er een definitief besluit valt. 

Nu verboden

Dat houdt onder meer in dat het inwonerspanel zich in september hierover mag uitspreken en uiteraard heeft de gemeenteraad hier ook nog wat over te zeggen.

Een algehele zondagopenstelling is nu verboden. Dat kan alleen veranderen als de politiek hier een ander besluit over neemt. Als alles positief lijkt te zijn, dan verwacht het college in oktober of november een voorstel naar de raad te sturen om de regels aan te passen.