ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse bibliotheek bedreigd vanwege kindervoorleesmiddag door dragqueens | NH Gooi

Hilversumse bibliotheek bedreigd vanwege kindervoorleesmiddag door dragqueens

  • Woensdag 21 augustus om 14:17 | bijgewerkt: om 19:41 uur
  • Petra de Beij

De Hilversumse bibliotheek en de Gooise Pride worden bedreigd vanwege een voorleesmiddag voor kinderen door dragqueens. De voorleesmiddag staat gepland voor komende zaterdag. De bedreigingen lijken te komen uit extreemrechtse en orthodox-christelijke kringen, die het 'ongepast vinden dat kinderen worden blootgesteld aan dragqueens'.

Miss Magica Wonders schminkt een jongen
Drag miss Magica Wonders schminkt een jongen|Gooi en Vecht Inclusief

Naast de bedreigingen wordt een petitie om het Hilversumse evenement tegen te houden ondertussen vaak ondertekend. 

Marco Altena van Gooise Pride, de regionale organisatie die zich sterk maakt voor de lhbtqia+-gemeenschap, reageert boos en verdrietig tegelijk. "Het raakt ons diep. Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn en het is juist bedoeld om kinderen te laten genieten van mooie verhalen en prachtige kleding", vertelt hij tegen NH Gooi. "We dachten echt iets leuks te doen, maar de bedreigingen aan de medewerkers van de bibliotheek en aan ons adres zijn afschuwelijk. Veiligheid van dit evenement is dan ook zeker een issue." 

Niet alleen de organisatie, maar ook de twee dragqueens die komende zaterdag gaan voorlezen - de Hilversumse Adreline Jennifer Heartstone en haar vriendin Miss Magica Wonders - worden online bedreigd en onder meer uitgemaakt voor pedofiel. 

Altena: "We zijn boos dat een vrolijk kinderfeest negatief wordt belicht. Boos dat er nog steeds mensen zijn die geloven dat genderidentiteit of geaardheid iets is om bang voor te zijn. Wij hopen vooral dat er aankomende zaterdag veel mensen komen en dat we samen opstaan voor een inclusieve samenleving waar iedereen, ongeacht geaardheid of genderidentiteit, zichzelf kan zijn."

"We dachten echt iets leuks te doen, maar de bedreigingen aan de medewerkers van de bibliotheek en aan ons adres zijn afschuwelijk"
Marco Altena, Stichting Gooi en Vecht Inclusief

Initiaitiefnemer van de petitie is de uit Groningen afkomstige Karst Schaafsma. Hij wil dat het bestuur van de bibliotheek het evenement uit de programmering haalt. Bij de online petitie geeft hij aan 'het verdacht te vinden dat volwassen mannen verkleed als vrouw met kinderen in contact willen komen'. De Groninger is al meerdere petities is gestart waarin hij zich een felle tegenstander toont van dragqueens. Ook bij deze petitie krijgt hij enorme bijval.

Eerder vonden er dergelijke events plaats in Rotterdam en Leiden. In Leiden werd vorig jaar een noodverordening afgegeven door de burgemeester in het gebied rond dat evenement. Daar ontstonden ook protesten, maar ging het voorlezen en schminken wel gewoon door.

Nauw contact over beveiliging

De gemeente Hilversum verwijst voor een reactie door naar de organisatie van het overkoepelende festival Open035.

Volgens organisator Herman Dummer zijn bedreigingen 'een groot woord'. "Er komen uit een 'select gezelschap' bepaalde woorden, maar de veiligheid van dit evenement is absoluut gegarandeerd. Door alle betrokken instanties is nauw contact over de beveiliging. Burgemeester Gerhard van den Top zal als statement bij het voorlees en schminken van de kinderen zijn."

De gemeente heeft naar aanleiding van dit artikel gemeld dat de burgemeester niet als statement naar het schminken/voorlezen komt, maar zaterdagmiddag aanwezig is bij de Keuken van Hilversum en daarna verschillende activiteiten op het OPEN035 festivalterrein op het Marktplein bezoekt, waaronder de voorlees- en schminkactiviteit.

Wat is een dragqueen?

'Drag' is een kunst- of entertainmentvorm die sinds 1870 voor het eerst in boeken werd genoemd. Deze kunstvorm kent haar vroege oorsprong in het theater in de 15e en 16e eeuw toen mannen ook de vrouwenrollen moesten spelen, omdat vrouwen niet op de planken mochten. Drag staat voor 'dressed as girl', zoals dat vroeger in het script stond. Bij drag kleedt een man of vrouw zich uitbundig en maakt zich op met bijvoorbeeld een glitterjurk en grote pruik. Drag heeft niets met seksualiteit te maken. Ook seksuele geaardheid staat er los van. Dragqueens kunnen homoseksueel, heteroseksueel of bi-seksueel zijn.