ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Dragqueen bedreigd om voorleesmiddag: "Geen enkel kind ziet een man in een jurk" | NH Gooi

Dragqueen bedreigd om voorleesmiddag: "Geen enkel kind ziet een man in een jurk"

  • Donderdag 22 augustus om 18:45 | bijgewerkt: vrijdag 23 augustus om 11:10 uur
  • Lisa Dekker

De dragqueen die door de Hilversumse bibliotheek en stichting Gooi en Vecht Inclusief is geboekt om aanstaande zaterdag te helpen bij een schmink- en voorleesmiddag voor kinderen, wordt bedreigd. Magica Wonders krijgt ingrijpende bedreigingen aan haar adres, maar laat zich er niet door tegenhouden.

NH Nieuws

Dragqueen Magica Wonders uit Middenmeer werd een tijdje geleden door de bibliotheek Hilversum geboekt om kinderen te schminken tijdens een schmink- en voorleesmiddag aanstaande zaterdag. Als goochelend dragqueen maakt Magica er een kleurrijke show van vol magie, goocheltrucs en fantasie voor kinderen.

Dat doet de dragqueen vaker en van de kinderen krijgt ze naar eigen zeggen altijd veel leuke reacties. "De reacties zijn altijd supergaaf. Geen enkel kind ziet een man in een jurk. Sterker nog, ze zien een prinses, een clown of gewoon een typetje."

Tekst gaat verder onder de foto.

Dragqueen Magica Wonders uit Middenmeer wordt bedreigd
Dragqueen Magica Wonders uit Middenmeer wordt bedreigd|NH Media

Maar naast de positieve reacties, is het voor Magica inmiddels haast normaal geworden dat ze ook veel haatreacties krijgt op wat ze doet. 

Niet alleen over straat

Zo wordt ze online uitgemaakt voor pedofiel, travestiet en zou ze 'ziek in haar geest' zijn. Toch laat Magica zich niet gek maken door de haters: "Je bent niet verplicht om mij leuk te vinden als dragqueen. Je bent ook niet verplicht om dragqueens leuk te vinden, maar laat ons in onze waarde."

Wat is een dragqueen?

'Drag' is een kunst- of entertainmentvorm die sinds 1870 voor het eerst in boeken werd genoemd. Deze kunstvorm kent haar vroege oorsprong in het theater in de 15e en 16e eeuw, toen mannen ook vrouwenrollen moesten spelen, omdat vrouwen niet op de planken mochten staan. 'Drag' staat voor 'dressed as girl', zoals dat vroeger in het theaterscripts werd opgeschreven. Bij drag kleedt een man of vrouw zich uitbundig en maakt zich op met bijvoorbeeld een glitterjurk en grote pruik. Drag heeft niets met seksualiteit te maken en seksuele geaardheid staat er los van. Dragqueens kunnen homoseksueel, heteroseksueel of biseksueel zijn.

Naast de online haat is het ook weleens fysiek geworden toen iemand in Amsterdam haar pruik van haar hoofd trok, die altijd stevig vastgelijmd zit aan haar gezicht. "De vellen hingen aan mijn gezicht", vertelt ze erover. Daarom loopt ze nu niet meer alleen over straat als dragqueen.

Dreigementen

Op het evenement aanstaande zaterdag in Hilversum komt nu ook een hoop haat binnen. Een online petitie om het evenement te stoppen, omdat het volgens de organisatie achter de petitie 'volstrekt ongepast en onverantwoordelijk' zou zijn om kinderen 'bloot te stellen aan dragqueens' is meer dan 7.000 keer ondertekend. 

Maar de online haat gaat inmiddels verder. Magica krijgt nu ook bedreigingen binnen aan haar adres. Zo zou ze 'een kogel door haar kop' krijgen als ze zich zaterdag bij het evenement laat zien. 

Niet door tegenhouden

Toch schrikt het haar niet af. "Ik heb een olifantenhuid. Ik kan het aan. Maar een beginnende dragqueen, die stiekem op zolder zit te oefenen met drag en waarvan de ouders het niet weten, die laat zich hierdoor ondersneeuwen en gaat misschien wel stoppen."

Mede daarom heeft ze aangifte gedaan bij de politie van de bedreigingen. Ook is ze gewoon van plan om zaterdag naar Hilversum om de kinderen te schminken.

"Er zijn genoeg mensen die het wel leuk vinden. Daarvoor geven wij shows. Als je het niks vindt, kijk je toch lekker een andere kant op."