ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bedreigde onderneemster verlaat Laren en wil aangifte doen van discriminatie tegen burgemeester | NH Gooi

Bedreigde onderneemster verlaat Laren en wil aangifte doen van discriminatie tegen burgemeester

  • Woensdag 28 augustus om 07:00
  • Daan Visser

Onderneemster Sakina Boulagrich van beautysalon FullGlamDutch aan de Brink heeft Laren verlaten. Nadat er vorig jaar een explosief voor de deur werd geplaatst, heeft burgemeester Nanning Mol het pand een half jaar gesloten gehouden. In de ogen van de onderneemster was dit veel te lang en viel er niet te communiceren met de burgemeester. Boulagrich gaat aangifte doen van discriminatie tegen de burgervader. 

Explosieven Opruimingsdienst bij Larense beautysalon
Explosieven Opruimingsdienst bij Larense beautysalon|Inter Visual Studio / Jan Peter Otto & NH Media

Laren wordt februari vorig jaar opgeschrikt door een explosief voor de deur van beautysalon FullGlamDutch. Een deel van het centrum wordt afgezet, waarna de Explosieven Opruimingsdienst het pakketje tot ontploffing brengt. 

In totaal zijn er in Nederland drie vestigingen van FullGlamDutch, naast het pand in Laren zijn er ook nog filialen in Utrecht en Roermond. Het pand in Utrecht werd een week vóór het explosief in Laren beschoten. Nadat het explosief in Laren werd gevonden, werd door de burgemeesters besloten om alle drie de salons te sluiten. 

Na drie maanden gaan de panden in Utrecht en Roermond weer van het slot. Er zijn volgens de burgemeesters van die steden geen signalen meer dat de panden gesloten moeten blijven. Het filiaal in Laren blijft wel dicht, in totaal een half jaar.

Dan is het lange tijd stil, maar uiteindelijk worden er twee verdachten aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Utrecht: een minderjarige jongen en de volwassen Ibrahim M. Zij verschijnen begin juli van dit jaar voor de rechter. Maar tijdens de zitting van M. gebeurt er iets opvallends.

Harde woorden in de rechtszaal

Wanneer de advocaat van Boulagrich het woord neemt, richt hij zijn pijlen niet op de man in het verdachtenbankje, maar op de burgemeester van Laren. In de ogen van de onderneemster heeft de burgemeester het Larense pand veel te lang dicht gehouden. "Het incident heeft een enorm effect gehad op mijn cliënt", schetst de advocaat in de rechtbank van Utrecht. Het betalen van de huur en het personeel ging namelijk door. Of het bedrijf zou kunnen voortbestaan was onduidelijk. Boulagrich zit tijdens de zitting op de publieke tribune en hoort alles nuchter aan. 

De tekst gaat door.

Daarbij zou burgemeester Mol zich in die tijd 'denigrerend' hebben opgesteld richting de onderneemster. Boulagrich en haar advocaat Tom Meevis beschuldigen hem zelfs van discriminatie en zijn van plan aangifte daarvan te doen. "De burgemeester heeft vanaf het allereerste begin mijn cliënt enorm dwars gezeten. Het was verschrikkelijk", zo stelt hij. 

Meevis krijgt tijdens de zitting bijval van de officier van justitie. Volgens haar hebben zowel het Openbaar Ministerie als de politie geprobeerd om de burgemeester te overtuigen het pand van het slot te halen. In haar ogen was sluiting namelijk niet meer nodig. "Maar hij hield voet bij stuk."

'Geen communicatie mogelijk'

Aan NH licht advocaat Meevis zijn harde verwijten verder toe. Vlak na het incident gaan Boulagrich en Meevis langs bij burgemeester Mol. Zij willen voorkomen dat het pand wordt gesloten, maar tevergeefs. Volgens de advocaat stond de burgemeester niet open voor een discussie, en sprak hij daarnaast op een neerbuigende manier naar Boulagrich. 

Toch proberen Boulagrich en Meevis contact te houden met de burgemeester en de gemeente. Maar ook dit contact verloopt niet zoals gehoopt. "Vooral in het begin werden ze door de instanties aan hun lot overgelaten. Hoewel de communicatie met de gemeenten Utrecht en Roermond, en met politie en justitie, in de loop van de tijd sterk verbeterde, was er met Laren niets mogelijk", stelt Meevis.

Uiteindelijk lukt het in augustus van 2023 om een aanstaande verlenging van de sluiting te voorkomen. Volgens Meevis had burgemeester Mol het voornemen om weer een maand het pand te sluiten, maar wanneer hij dit opwerpt tijdens een kort geding worden deze plannen ingetrokken. 

OM en politie

NH heeft naar aanleiding van de uitspraken van de officier van justitie tijdens de rechtszaak vervolgvragen gesteld aan het OM. De gebiedsofficier die bij de zaak betrokken was, laat weten zich niet te herkennen in het beeld van de officier van justitie.     

"Deze praktijken moeten worden stopgezet."
Tom Meevis - advocaat van Sakina Boulagrich

"Het klopt dat tijdens de zitting waarop de strafzaak behandeld is, door de officier van justitie (die de strafzaak onder haar hoede heeft) gezegd is dat zij vorig jaar, vanuit de strafzaak bezien, vond dat de salon weer open kon. Echter, de gebiedsofficier (die over een breder informatiebeeld beschikt) draagt uiteindelijk de visie van het OM uit binnen de driehoek. De besluiten van de burgemeester tot sluiting zijn telkens met steun van het OM genomen."

Ook aan de politie vraagt NH of het klopt dat zij aan de burgemeester geadviseerd hebben om de salon weer van het slot te halen. De politie wil hier niet op ingaan. Zij verwijzen door naar de burgemeester van Laren en zeggen dat de beslissing om een pand wel of niet gesloten te houden bij hem ligt.

Aangifte van discriminatie

Inmiddels heeft Boulagrich Laren achter zich gelaten. Het pand is inmiddels aan iemand anders verhuurd. Ze heeft zelfs besloten aangifte van discriminatie te willen doen tegen burgemeester Nanning Mol. Volgens de onderneemster en haar advocaat heeft de burgemeester van Laren haar heel anders behandeld dan de burgemeesters van Utrecht en Roermond. Volgens het tweetal kan het niet anders dan dat er hier sprake is van discriminatie.  

Volgens de advocaat was de aanhouding van de verdachten en de teruggekeerde rust genoeg aanleiding om de zaak van het slot te halen. Ook zou de burgemeester niet op in zijn gegaan. "Het is overduidelijk dat de heer Mol, de burgemeester van Laren, persoonlijke motieven had om criminele activiteiten van derden te misbruiken om een onschuldige onderneemster van Marokkaanse komaf te straffen. Deze praktijken moeten worden stopgezet."

Reactie burgemeester Nanning Mol

NH heeft een gesprek aangevraagd met de Larense burgemeester Nanning Mol voor uitgebreide wederhoor. Dit verzoek is afgewezen. In plaats daarvan komt de gemeente met de volgende schriftelijke reactie: 

"De burgemeester is verrast door deze uitspraken. De gesprekken met de onderneemster zijn zeer zorgvuldig gevoerd, er is daarbij voortdurend geïnformeerd naar haar welzijn. Naast de zorg van de burgemeester over de openbare orde en veiligheid in de omgeving van het pand, was de burgemeester zeer begaan met het lot van de onderneemster. De geuite beweringen en verwijten zijn ongefundeerd en niet onderbouwd."

Ook laat de gemeente weten dat er geen klachtenprocedure is gestart en geen aangifte is binnengekomen.