ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Twee dagen sporten voordat school weer begint: Eemnesser Spektakeldagen van start | NH Gooi

Twee dagen sporten voordat school weer begint: Eemnesser Spektakeldagen van start

  • Donderdag 29 augustus om 17:36 | bijgewerkt: vrijdag 30 augustus om 11:13 uur
  • Ingmar Meijer

Eemnesser jeugd is vlak voordat school weer begint nog flink aan het sporten en bewegen: de kinderspelen van Eemnes zijn begonnen. De zogeheten Spektakeldagen staan volledig in het teken van de Olympische Spelen. Het aloude 'meedoen is belangrijker dan winnen' geldt dan ook volop: sporten moet gewoon leuk zijn. 

Juvat Westendorp opent de Eemnesser Spektakeldagen met een dans
Juvat Westendorp opent de Eemnesser Spektakeldagen met een dans|NH Media

Nog voordat sportwethouder René ten Have en danser, acteur en choreograaf Juvat Westendorp de Spektakeldagen met respectievelijk een praatje en een dans openen, zijn er al tientallen kinderen bezig in de hal van het Huis van Eemnes. Terwijl de kinderen op hun sokken al met rode koontjes rennen, springen en vliegen, zitten ouders en opa's en oma's geduldig te kijken naar de spelende kinderen. 

Totdat Ten Have de microfoon ter hand neemt en iedereen erbij roept om deze jonge traditie officieel van start te laten gaan. De opmerking dat ze nog even twee dagen helemaal los kunnen voordat de zomervakantie echt over is, landt niet echt. School is oké, maar vakantie vieren is toch beter, lijkt de vibe te zijn.

Medailles

Tijdens zijn korte woordje benadrukt de wethouder dat bewegen en werken aan de gezondheid en fitheid belangrijk is. Graag verwijst hij naar het thema van de spektakeldagen én daarmee gelijk naar de prestaties van de Nederlandse sporters in Parijs: bij de Olympische Spelen zijn maar liefst 34 medailles behaald.

"Onze Olympische atleten zijn allemaal begonnen zoals jullie en misschien zit er hier wel een Olympiër tussen", zegt de wethouder dan ook. Al vindt hij het vooral belangrijk dat de jeugd de mogelijkheden heeft om te bewegen en ook de sociale aspecten van sport leert kennen. 

De twee dagen moeten er meteen voor zorgen dat het sporten ook gepromoot wordt onder jongeren. Verschillende clubs kunnen laten zien wat ze te bieden hebben en hopen zelfs nieuwe leden te werven. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De sportzalen van het Huis van Eemnes staan in het teken van  de Eemnesser Spektakeldagen
De sportzalen van het Huis van Eemnes staan in het teken van de Eemnesser Spektakeldagen|NH Media

Eemnes heeft een groot sportaanbod, ook voor jongeren. Daar maken relatief veel Eemnessers van jong tot oud, gebruik van. Wat dat betreft zit het in de stad wel goed. "Daar zijn we hartstikke trots op, maar we moeten er wel voor blijven zorgen dat de mensen blijven bewegen", zegt de wethouder.

Lekker bewegen

Zelf probeert de gemeente het bewegen buiten ook te bevorderen, zodat het voor iedereen makkelijk is om aan de fitheid te werken. Vlak voor de zomervakantie opende wethouder Ten Have achter het Huis van Eemnes bijvoorbeeld nog een beachvolleybalveld en is wat later een 'beweegbank' voor het ontmoetingscentrum geplaatst. Dit is een bank waarop diverse oefeningen kunnen worden gedaan. 

Als de wethouder klaar is, is het de beurt aan Juvat. De microfoon heeft hij niet nodig. Hij vraagt de kinderen, de vrijwilligers van de spektakeldagen en alle ouders en opa's en oma's lekker naar voren te komen. Voordat hij met de warming-up begint, test hij eerst het gilvermogen en daarna het reactievermogen van de kinderen.

Gezondheid

Vervolgens vraagt hij de kinderen wat gezondheid nou eigenlijk is. Als ambassadeur van Jongeren op gezond gewicht (JOGG) legt hij kort het belang uit van bewegen, goed rusten en gezond eten. Dit alles moet er vooral voor zorgen dat je lekker in je vel komt te zitten, zegt Juvat dan ook.

Maar dan is het tijd om actief te worden. Uit de enorme boombox schalt inmiddels 'Uptown Funk' van Bruno Mars. Met de ogen strak op Juvat gericht, volgen de kinderen zijn aanwijzingen tot op de letter, zodat ze de dans zo goed mogelijk mee kunnen doen. Een paar minuten verder is iedereen goed warm en vliegen de kinderen snel uit over de verschillende spellen en Olympische sporten die er te doen zijn. De 'spelen' zijn geopend.