Er klinkt al maanden veel protest tegen de komst van een noodopvang voor honderdvijftig asielzoekers naar Naarden, maar de gemeente lijkt weinig andere keuzes te hebben. Dat hebben bezorgde bewoners vandaag te horen gekregen als antwoord op een door meer dan duizend mensen ondertekende petitie tegen de opvang. De plannen voor de opvang op het terrein van de Witte Toren aan de Rijksweg gaan dan ook ondanks de protesten door.
De boodschap voor de buurt is helder: de Witte Toren aan de Rijksweg is de enige plek waar op dit moment überhaupt opvang mogelijk is. Buurtbewoners zien asielzoekersopvang daar niet zitten. Er zijn veel zorgen over de veiligheid en de overlast.
De gemeente geeft nu aan dat te snappen, maar kan er kort gezegd weinig aan doen. "Wij realiseren ons dat er veel van de inwoners van Naarden gevraagd wordt met betrekking tot de opvang van Oekraïense vluchtelingen, asielzoekers en de huisvesting van statushouders. Ook wij zagen dat liever meer verspreid over de gemeente", zo klinkt het.
Voordat de keuze op de Witte Toren viel, onderzocht de gemeente Gooise Meren door de hele gemeente naar geschikte locaties voor noodopvang. Dat leverde een lijst op van elf plekken. Door de meeste plekken zette het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meteen een streep. Welke locaties dat zijn en waarom ze afvallen, blijft vooralsnog geheim. Alleen het Naarder bedrijventerrein met het kenmerkende torentje bleef over.
De locatie op de kaart. Tekst gaat hieronder verder.
De gemeente Gooise Meren heeft simpelweg weinig andere keuzes. Er ligt een wettelijke taakstelling voor de opvang van 389 asielzoekers. Dus als de opvang van de honderdvijftig asielzoekers al lukt, staat de volgende zware klus alweer te wachten. Er moeten nog eens 239 asielzoekers worden opgevangen. Kortom: de Witte Toren is als opvangplek broodnodig.
De buurtbewoners van de Witte Toren opperen dat het veel beter zou zijn om te werken met meerdere kleinschaligere locaties. Simpel gezegd: minder asielzoekers op meer plekken. Dat zou de gemeente misschien nog wel willen, maar het COA regelt pas vanaf honderdvijftig mensen belangrijke zaken als 24-uurs bewaking. Dat wil de gemeente niet opgeven.
Veiligheid garanderen
Het enige dat de gemeente de bezorgde bewoners wel kan toezeggen, is dat alles op alles wordt gezet dat de opvang straks zo goed mogelijk verloopt. Gooise Meren zegt de zorgen van de bewoners te horen en te bespreken met het COA.
Zo wordt er nog gewerkt aan een risicoanalyse en een veiligheidsplan, waar aandachtspunten van de bewoners volgens de gemeente worden meegenomen om vervolgens tot een 'passend pakket van maatregelen' te komen. Het COA moet zorg dragen voor de veiligheid binnen de hekken, de gemeente zegt dat de doen buiten de hekken van het opvangterrein.
Meer duidelijk
Of de geruststellende woorden van de gemeente overigens effect hebben, valt te betwijfelen. Het protest tegen de asielzoekersopvang gisteren voor de deur van het gemeentehuis door een deel van de tegenstanders, maakte één ding duidelijk: de bezorgde buurtbewoners lijken pas echt gerustgesteld als de plannen helemaal van tafel zijn.
De kans dat dat gaat gebeuren lijkt niet heel groot. De actie van gisteren is volgens de demonstranten dan ook zeker niet te laatste.
Lees ook
-
Tegenstanders van Naarder asielzoekerscentrum blokkeren gemeentehuis
Maandag 02 september om 12:38 -
Veel zorgen en soms wat tranen: bewoners laten zich horen tegen komst asielzoekers Naarden
Woensdag 10 juli om 13:03 -
Naarder opvanglocatie beklad met leuzen tegen komst asielzoekers
Maandag 01 juli om 09:52