ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Eemnesser hondenbaasjes moeten zelf poep opruimen, strengere handhaving op komst | NH Gooi

Eemnesser hondenbaasjes moeten zelf poep opruimen, strengere handhaving op komst

  • Woensdag 04 september 2024 om 14:32 | bijgewerkt: donderdag 05 september 2024 om 14:11 uur
  • Ingmar Meijer

Eemnessers met een hond worden straks verplicht om de hondenpoep van hun hond op te gaan ruimen. De gemeente wil in de hele bebouwde kom een 'opruimplicht' doorvoeren. De regel wordt onderdeel van het hondenbeleid dat de gemeente na vijftien jaar eens afstoft. Het aanpakken van het beleid moet zorgen voor minder overlast, want er zijn best veel klachten over honden en hun poep. 

Eemnes werkt aan nieuw hondenbeleid, zo komt er een opruimplicht en komen er meer gewone prullenbakken
Eemnes werkt aan nieuw hondenbeleid, zo komt er een opruimplicht en komen er meer gewone prullenbakken|NH Media

"De overlast van hondenpoep is erg groot. Daarom maken we binnen de bebouwde kom geen uitzonderingen meer. Overal opruimplicht, ook in de losloopgebieden en hondenspeelvelden. Dat is voor iedereen duidelijk en daardoor ook beter te handhaven. Ook buiten de bebouwde kom is overal opruimplicht, behalve in de losloopgebieden", zeggen burgemeester en wethouders. 

Hoewel de hondenbezitters nu al op veel plekken in Eemnes de uitwerpselen van hun hond moeten opruimen, gebeurt dat lang niet overal. Dat is een grote ergernis. Vooral Eemnessers zonder hond klagen daar vaak over, want zij komen geregeld de hondenpoep tegen op stoepen, wandelpaden, speelplekken en in bermen. Dat blijkt uit de reacties die de gemeente heeft opgehaald uit het inwonerspanel. 

Gewone prullenbakken

De regels moeten duidelijker zijn. Zodra iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt, moet de overlast ook meteen minder worden. Daarom voert de gemeente een algehele opruim- en aanlijnplicht in. Alleen op bepaalde plekken mogen de honden straks nog loslopen. 

Om het de hondeneigenaren makkelijker te maken de hondenpoep op te ruimen, komen er meer prullenbakken te staan bij hondenspeelvelden en langs uitlaatroutes. "We zorgen er standaard voor dat er een goed herkenbare sticker op deze gewone prullenbakken komen, zodat het duidelijk is dat daar ook hondenpoep in mag", aldus verantwoordelijk wethouder René ten Have in het voorstel. 

Eenmalig plastic

De huidige speciale bakken voor hondenpoep, die nu in Eemnes staan, zullen minder in het straatbeeld voorkomen. "Omdat iedereen een opruimmiddel bij zich moet hebben én om het gebruik van eenmalig plastic te verminderen, bouwen we het aantal prullenbakken met hondenpoepzakjes af", is een deel van de argumentatie. 

Juist omdat veel inwoners overlast ervaren, is de vraag naar strakkere handhaving hoorbaar. De gemeente wil de handhavers anders gaan inzetten. Het idee is dat de handhavers hun aandacht op loslopende honden en hondenpoep verdelen op een steeds wisselende locatie. Hierdoor moet handhaving 'beter zichtbaar zijn', wat dan tot 'een olievlekeffect moet leiden', is de gedachtegang. 

Tekst gaat verder onder het kader en de foto.

En paardenpoep dan ?

Meerdere mensen vragen zich af wat de regels in Eemnes zijn als het gaat over de uitwerpselen van het paard. Het antwoord daarop is te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staat klip-en-klaar dat de poep van een paard of pony binnen de bebouwde kom binnen drie uur verwijderd moet zijn. Als er buiten de gemeentegrenzen is gekakt (op verharde wegen en voetpaden) is de opruimtermijn wat langer, namelijk zes uur. 

Eemnes werkt aan nieuw hondenbeleid, zo komt er een opruimplicht en komen er meer gewone prullenbakken
Eemnes werkt aan nieuw hondenbeleid, zo komt er een opruimplicht en komen er meer gewone prullenbakken|NH Media

De zogenaamde hondentoiletten, waar een aanlijnplicht geldt maar geen opruimplicht, gaat Eemnes later opheffen. Een groot voordeel is volgens de gemeente dat deze ‘toiletten’ niet meer om de twee weken met een hondenpoepzuiger opgeruimd hoeven te worden. “Tussendoor lag er vaak poep en dat gaf veel overlast", is de uitleg. Dit alles moet ook euro's gaan schelen, want de 'kosten hiervan zijn aanzienlijk', aldus de gemeente.

Speelvelden

Het idee is om de huidige uitlaatplekken te verbeteren. Zo wil Eemnes een aantal hondenspeelvelden gaan omheinen. De viervoeters moeten dicht bij huis op een daarvoor bestemde plek veilig los kunnen lopen. In de nieuwe wijk Zuidpolder, die er vijftien jaar geleden nog niet was, moet nog zo'n plek komen. 

Buiten de bebouwde kom zegt de gemeente weinig ruimte te hebben voor losloopgebieden. Dat kan eigenlijk alleen op de losloopstrook langs de A27 en langs de Gooiergracht. Ook langs de Stachouwerweg en het eerste deel van de Eemnesser Vaartsteeg mogen de honden los.

Goed plan?

Maandag bespreekt de politiek voor het eerst het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Als de commissie het een goed plan vindt, neemt de gemeenteraad later deze maand een besluit over het nieuwe hondenbeleid. 

Zodra het licht op groen is gezet, start de gemeente vrij snel daarna al met het communiceren van het nieuwe beleid, zodat zoveel mogelijk inwoners op de hoogte zijn van de aangepaste regels. De eerste concrete zichtbare maatregel moet eveneens nog voor volgend jaar plaatsvinden. Volgens de planning moeten de hondenspeelvelden bij het Fazantenhof en het Huis van Eemnes dan al omheind zijn.