ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Filmhuis Bussum ziet bezoekersaantal verdubbelen en wil verhuizen | NH Gooi

Filmhuis Bussum ziet bezoekersaantal verdubbelen en wil verhuizen

  • Donderdag 05 september om 08:30
  • Pieter Witte

Het filmhuis in Bussum is uit haar jasje gegroeid en wil verhuizen. Dat zegt Janine Beulink die al vijftien jaar directeur is van het theater. Een nieuwe locatie is nog niet gevonden, maar het filmtheater wil wel in Bussum blijven.

Janine Beulink - Directeur Filmhuis Bussum
Janine Beulink - Directeur Filmhuis Bussum|Pieter Witte

Met een verdrievoudiging van het filmaanbod en een verdubbeling van het aantal bezoekers zit het Filmhuis in Bussum aan de grenzen van haar capaciteit. Daarom is het inmiddels hardop de wens uitgesproken om te willen verhuizen. "We hebben nu eigenlijk maar anderhalve zaal en dan is de kleine zaal niet eens rolstoeltoegankelijk. Daar schaam ik me voor", geeft directeur Janine Beulink toe. 

Film en horeca

Het Filmhuis in Bussum begon ooit in 1978, met als doelstelling de combinatie van onafhankelijke kwaliteitsfilms en gezellige horeca aan te bieden. Toen Beulink in 2009 werd aangesteld waren er twintig voorstellingen per week en jaarlijks zo'n 38.000 bezoekers. Nu zijn dat 65 voorstellingen en bijna 80.000 filmliefhebbers.

Steeds meer mensen gaan naar de bioscoop toe. "Er zit een duidelijk verschil tussen die twee", legt Beulink uit. "Bij het theater draaien de onafhankelijke films en is de horeca belangrijker om achteraf na te kunnen praten over de film."

Keuzes maken

"In vergelijking met tien jaar geleden is er nu zeventig procent meer filmaanbod", vertelt de theaterdirecteur. Daarbij doelt ze op het feit dat ze met hun 'anderhalve zaal' steeds vaker moeilijke keuzes moeten maken over welke film ze laten zien. Met de toenemende bezoekersaantallen begint de noodzaak om te verhuizen dus te groeien.

"We praten met iedereen over een eventuele nieuwe locatie, ook met de gemeente"
Janine Beulink - Directeur Filmhuis Bussum

Verbouwen of uitbreiden op de huidige locatie aan de Brediusweg is geen optie. Beulink geeft aan dat met de wens om te verkassen een 'zaadje is geplant', waardoor de suggesties voor een nieuwe locatie nu binnenstromen. Maar ze waarschuwt dat zoiets niet van vandaag op morgen geregeld is.

Als er al een geschikte plek voor een nieuw filmtheater is, moet deze nog een complete verbouwing ondergaan. Dus een termijn van jaren is niet ondenkbaar.

Intiem karakter behouden

Eén van de suggesties was om een dependance te openen. Maar volgens de bevlogen directeur staat sfeervolle horeca in combinatie met kwaliteitsfilms altijd voorop. En dat is lastig te realiseren met een dependance, die je mogelijk met andere partijen zou moeten delen. Ook bezorgde bezoekers hebben al laten weten dat het intieme karakter van het theater behouden moet blijven.

Niet alleen de zalen kunnen het groeiende aantal filmfanaten niet meer aan, het kantoor van het Filmhuis knalt ook bijna uit zijn voegen. Door de professionalisering van het theater zijn er inmiddels vijf betaalde krachten en zo'n 120 vrijwilligers.

Blijft in Bussum

Het is dus continu schipperen met de ruimte. "We praten met iedereen over een eventuele nieuwe locatie, ook met de gemeente. Maar we hebben nog geen programma van eisen over bijvoorbeeld het aantal stoelen en zalen", legt Beulink uit over de gang van zaken. De enige eis is wel om in Bussum te blijven.

De nieuwe plek moet in elk geval natuurlijk een verbetering zijn, volgens haar. Zelf mijmert de filmhuisdirecteur wel over locaties in Bussum, maar ze wil voorlopig nog niet kwijt welke dit zijn.