ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Blaricums weiland vol yoga om geld op te halen voor borstkankeronderzoek | NH Gooi

Blaricums weiland vol yoga om geld op te halen voor borstkankeronderzoek

  • Donderdag 05 september om 15:32
  • Pieter Witte

Een Blaricums weiland gevuld met meer dan honderd yogabeoefenaars en dat voor het goede doel. Honderd mensen doen over ruim een week tegelijkertijd aan yoga op de monumentale boerderij van Marieke Wulffelé. Dat doen ze om geld op te halen voor borstkankeronderzoek van het UMC Utrecht. De link tussen beide is niet gek: yoga kan namelijk helpen vervelende klachten tijdens hormoontherapie te verminderen. 

Yoga in de Blaricumse boerderijtuin
Yoga in de Blaricumse boerderijtuin|Marieke Wulffelé

De rijksmonumentale boerderij van Marieke Wulffelé in hartje Blaricum is binnenkort het toneel voor honderd yogi's, de term voor beoefenaars van yoga. Met z'n allen willen ze geld ophalen voor borstkankeronderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Bijwerkingen van hormoontherapie

Deze studie richt zich op het verminderen van spier- en gewrichtsklachten die kunnen optreden tijdens hormoontherapie, de behandeling die je krijgt als je borstkanker hebt gehad.

Hormoontherapie kent veel nare bijwerkingen, zoals botontkalking, stemmingswisselingen, opvliegers, slapeloosheid en concentratiestoornissen. Veel vrouwen stoppen dan ook door hun klachten met de therapie en dan met name juist door hun spier- en gewrichtsklachten.

"Het klopt dat een op de zeven vrouwen borstkanker krijgt, iedereen kent wel iemand die het heeft of heeft gehad"
Yogadocent Marieke Wulffelé

Marieke kwam met de studie van het UMC Utrecht in contact, nadat deze haar had gevraagd online yogalessen te verzorgen. 

Yoga, wetenschap en mensen helpen

De vraag liet haar niet los. Zij kent veel vrouwen met borstkanker. "En het klopt dat een op de zeven vrouwen borstkanker krijgt", zegt zij. "Iedereen kent wel iemand die het heeft of heeft gehad."

En dus kwam Marieke met het idee van een benefiet: geld ophalen voor het onderzoek naar yoga. "Ik ga 'aan' van de combinatie yoga, wetenschap en mensen helpen", legt ze uit.

Over een dikke weekgaan daar honderd mensen tegelijk yoga doen. Je moet weliswaar betalen om mee te doen, maar al het geld gaat naar het goede doel en 'iedereen mag schenken waar die zich goed bij voelt'. 

Maar het is wel opschieten geblazen voor mensen die willen deelnemen: de teller staat al op 85 deelnemers. De leeftijden van de deelnemers variëren van 20 tot 86 jaar. "Het is werkelijk voor iedereen", zegt Marieke. 

Niet stoppen

De eigenaresse van de boerderij in Blaricum weet dat yoga een oplossing kan bieden voor stijve spieren en gewrichten. Al meer dan twintig jaar heeft zij zelf reuma en dankzij yoga kan Marieke meer dan voorspeld was. Het maakt je spieren langer en sterker en je gewrichten soepeler. En bij de lessen van Marieke gaat het ook om kracht ontwikkelen.

De gedachte is dat als yoga spier- en gewrichtspijn kan verminderen, minder vrouwen zouden stoppen met hormoontherapie. Een behandeling die zo'n vijf tot tien jaar kan duren. Maar afgezien van de voordelen tijdens een therapie, is het waarschijnlijk voor iedereen een weldaad om binnenkort in de serene tuin in Blaricum tot rust te komen.