ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gonzo's Return | NH Gooi

Gonzo's Return

Jan Donkers stopt na ruim 50 jaar radio maken

Aanstaande zondag tussen 17:00 en 19:00 uur maakt Jan Donkers zijn laatste uitzending van Gonzo’s Return. In juni is Donkers 80 jaar geworden en dit is voor hem het moment om de radiostudio achter zich te laten. Daarmee komt een eind aan zijn jarenlange carrière. 
 
Al meer dan 50 jaar maakt Donker radio. Vanaf eind jaren 60 maakte hij talloze radioprogramma's voor VPRO radio met de nadruk op Amerikaanse rock, soul en blues. Daarnaast werkte hij als journalist. Vanaf november 2021 maakt hij Gonzo's Return op NH Gooi. 
 
Nu komt er echt een einde aan zijn radio avontuur. Zondag tussen 17:00 en 19:00 is zijn laatste uitzending van Gonzo’s Return te beluisteren op NH Gooi Radio. Verwacht een bijzondere uitzending, vol met humor en muziek waar hij zelf van houdt.
 
Een programma met Jan Donkers.

Jan "Gonzo" Donkers (Amsterdam, 15 juni 1943) is een Nederlandse popjournalist, radiomaker en schrijver. Hij studeerde sociologie in Amsterdam en was redacteur van het studentenblad Propria Cures in 1965/1966. Eind jaren 60 was hij een van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. Vanaf eind jaren 60 maakte hij talloze radioprogramma's voor VPRO radio met de nadruk op Amerikaanse rock, soul en blues. Daarnaast werkte hij als journalist, veelal vanuit de VS maar ook vanuit diverse andere landen en publiceerde meerdere essaybundels en romans.
 
Popjournalistiek
 
Eind van de jaren zestig was hij popmuziekrecensent voor de Volkskrant en redacteur van het undergroundtijdschrift Aloha/Hitweek en maakte hij interviews met vele muzikanten waaronder Frank Zappa, John Lennon, Janis Joplin en Gram Parsons.
 
Radiowerk
 
 
Eind jaren 60 was hij samen met onder meer Peter Flik en Wim Noordhoek betrokken bij het experimentele radioprogramma Hee voor de VPRO. Andere muziekprogramma's voor de VPRO van zijn hand waren onder andere de Joe Blow Show (1971-1973) met Wim Noordhoek, Amigos de Musica (1976-1979) met Rik Zaal, Gonzo Radio (1984-1988), Sunday Morning Comin' Down op Radio 2, Double Play (1998-2000) met Roel Bentz van den Berg en Gonzo's Last Stand op Radio 747AM. Ook was hij medewerker aan het culturele radioprogramma's De Suite en Het Gebouw en is hij als verslaggever of expert regelmatige gast in radioprogramma's zoals Met het Oog op Morgen. Vanaf 14 november 2021 maakt hij Gonzo's Return op NH Gooi.