20 euro
20 euro

"Ik was zeker van plan het geld terug te betalen, alleen leende mijn situatie zich daarvoor niet." Onderuit gezakt in de rechtbank in Lelystad doet een 30-jarige Hilversummer zijn verhaal. Hij wordt verdacht van vier oplichtingszaken en een diefstal in onder meer Hilversum en Bussum.

De officier van justitie verzocht de Hilversummer te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders (ISD-maatregel) voor maximaal twee jaar. ,,Deze man is de laatste jaren vaker veroordeeld voor vermogensdelicten, maar blijkbaar leert hij niet van zijn fouten”, aldus de officier van justitie.

De thuisloze Hilversummer - eerder bekend als 'de schrik van Laren' en tegenwoordig als '20 euroman' - wordt er van beschuldigd in de periode september tot november vorig jaar vier mensen in Hilversum en Bussum geld afhandig te hebben gemaakt door middel van een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje.

Trein In alle vier gevallen belde hij aan met het verhaal dat hij nieuw in de buurt was, dat hij zichzelf had buitengesloten en dat hij geld nodig had voor de trein om de reservesleutels bij zijn familie op te halen. Of in Arnhem of in Alkmaar. In alle vier gevallen beloofde hij de slachtoffers het geld terug te zullen betalen inclusief een bos bloemen.

Bedonderd ,,Schandalig hoe u het vertrouwen van al deze mensen heeft beschaamd." Er staan slechts vier feiten op de dagvaarding maar volgens de officier van justitie heeft de Hilversummer hoogstwaarschijnlijk veel meer mensen in 't Gooi opgelicht met dezelfde babbeltruc. Met mooie, vlotte praatjes haalt hij mensen over hem geld te lenen. ,,Mensen voelen zich bedonderd en hun vertrouwen is door deze meneer geschaad”. Naast de vier oplichtingszaken wordt de Hilversummer ook verdacht van diefstal van lege kratten bier bij de Jumbo in Maartensdijk.

De Hilversummer bood zijn slachtoffers die achter in de zaal zaten, zijn excuses aan. Als hij het geld had zou hij het hen zeker komen terugbetalen. Alleen, dat was het grote probleem. Dat geld had hij niet. Hij vertelde de rechters dat hij vorig jaar een slechte periode doormaakte. Hij had schulden en geen geld om te eten en te slapen.

Trial by media De advocaat van de verdachte vroeg om strafvermindering. Volgens hem is er een 'Trial by media' aan de gang, waarin veel onwaarheden over zijn cliënt zijn geschreven. Ook wees de raadsman naar een krantenartikel waarin een foto van de Hilversummer is geplaatst. ,,Er is hier sprake van schending van privacy. Mijn cliënt is verdachte in deze zaak en nog niet veroordeeld,", aldus de raadsman.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bron: Laarder Courant De BEL

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Beatsensation | Vandaag om 19:00.
  • Met Ryan Vons.
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Met Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
Net gemist?

NH Gooi In Business

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren