ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Larens Behoud: 'Provincie probeert Laren buitenspel te zetten' | NH Gooi

Nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart heeft de gemeente Laren een brief ontvangen van Provincie Noord-Holland dat bureau Berenschot de opdracht heeft gekregen om een herindelingsontwerp te maken waarin Laren onderdeel wordt van één gemeente met Huizen en Blaricum en later met Hilversum.

Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud: "Met deze schoffering is nu de maat echt vol! Zijn ze in Haarlem nu helemaal gek geworden? Er lopen diverse procedures tegen de provincie omdat ze van het fusie-dossier een ondoorzichtig rommeltje hebben gemaakt. Commissaris Johan Remkes is de regie al enige tijd kwijt en probeert als laatste redmiddel nu een duur organisatiebureau als een soort haarlemmerolie voor zijn karretje te spannen."

Hiermee wordt een maand voor de verkiezingen ten onrechte de suggestie gewekt dat een fusie een gelopen race is, zegt de voorzitter van Larens Behoud: "Niets is minder waar, juist nú zijn de kansen voor het behoud van een zelfstandig Laren groot."

Smit vervolgt: "Nu de mogelijkheid van de door de provincie gewenste vorming van één grote Gooise gemeente zienderogen slinkt, bedient de provincie zich van slinkse methoden en nu weer deze noodgreep. Hiermee wordt ten onrechte een beeld geschetst dat een fusie van Laren een gelopen race is! Bureaus zoals Berenschot worden vaker ingezet om tegenpartijen op een aimabele en geveinsd betrokken wijze 'kalt te stellen', maar daar gaan wij in Laren niet aan meewerken."

Peter Calis, fractievoorzitter van Larens Behoud, neemt concrete actie en roept collega-raadsleden van Laren, maar ook van Huizen en Blaricum op tot een krachtige 'non-collaboratie'. Calis: "Waarom zouden we meewerken aan een herindelingsontwerp dat de overgrote meerderheid (43 van de 55 raadsleden) helemaal niet wil? Wij weigeren mee te timmeren aan een doodskist voor ons dorp dat springlevend is!"

In ieder geval gaat de overgrote meerderheid van de huidige gemeenteraad van Laren (12 van de 15 raadsleden) geen enkele medewerking verlenen aan een herindelingsprocedure. "Zodra er na 21 maart een nieuwe gemeenteraad is gevormd, kijken we wel verder. Het is te verwachten dat tegen die tijd ook uitspraak is gedaan in verschillende tegen de provincie lopende procedures."

Bron: Laarder Courant De BEL

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Vroeger of Later | Vandaag om 21:00.
  • Kleinkunst- en theatermuziek, met Jos Moll en Mischa Spelt
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren