Gemeenten buitenspel bij fusieplannen - Nieuwsarchief - NH Gooi
  • Luister live / Kijk live
  • Nu op NH Gooi: Informatie niet beschikbaar

Gemeenten buitenspel bij fusieplannen

Regio - Bij de plannenmakerij voor de fusies van Hilversum met Wijdemeren en van Huizen met Laren en Blaricum staan de gemeenten buitenspel. Dat meldt de Gooi en Eemlander op basis van een ongepubliceerd plan van adviesbureau Berenschot. ,,De gemeente zal geen invloed kunnen uitoefenen op proces noch inhoud van de twee fusieplannen, Mochten een of meer gemeenten echt niet mee willen werken, dan stellen wij het concept-herindelingsontwerp zonder hun inbreng op.’’, schrijft Berenschot.

Gedeputeerde Staten in Haarlem hebben Berenschot ingehuurd om de fusieplannen voor te bereiden. Berenschot-adviseurs gaan wel praten met burgemeesters, wethouders, gemeenteraden, maatschappelijke organisaties, inwoners en ondernemers. Als inwonersavonden ’demonstratieavonden’ tegen fusie worden, dan zal Berenschot ’ruimte bieden voor emoties zonder dat schreeuwers de overhand krijgen’.

Eventuele ontvlechting van de BEL Combinatie noemt Berenschot ’een serieus aandachtspunt’. Verder staat daarover slechts: ,,Berenschot beschikt over brede expertise (. . .) en ervaring in de advisering van dergelijke specifieke organisaties.’’

Tegenstanders van fusies rest nog één middel, zo blijkt ook uit het document: proberen de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat er voor fusie geen draagvlak is. De Kamer laat ’draagvlak binnen de betrokken gemeenten zwaar meewegen’, aldus het adviesbureau.


*/ ?>