• Woensdag 22 juli om 13:26 | bijgewerkt: om 14:01 uur
  • Joost Lammers & Sjoerd Stoop

MUIDEN - De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (de arbeidsinspectie) doet onderzoek naar de werkomstandigheden op de met asbest bezaaide groenstrook langs de Muider nieuwbouwwijk De Krijgsman. Er zijn signalen dat met regelmaat op het terrein wordt gewerkt zonder dat werklui beschermende kleding dragen.

De berg afval op de groenstrook bij De Krijgsman waaronder ook asbest ligt, is inmiddels afgezet met hekken
De berg afval op de groenstrook bij De Krijgsman waaronder ook asbest ligt, is inmiddels afgezet met hekken NH Nieuws/Joost Lammers

Dat er onderzoek wordt gedaan, gebeurt na de onthullingen van NH Nieuws dat het terrein - hoewel het schoon zou moeten zijn - nog bezaaid ligt met restanten van asbestplaten en dat daar bovendien met regelmaat onbeschermd wordt gewerkt. Bewoners van de naastgelegen nieuwbouwwijk reageerden bezorgd, de lokale politiek reageerde verbaasd, verbolgen en verontrust en vindt dat er zo snel mogelijk wat moet gebeuren. 

De berg asbest op de groenstrook zorgde ervoor dat projectontwikkelaar KNSF Vastgoed op de vingers werd getikt door de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek. Het asbest op het terrein moet zo snel mogelijk worden weggehaald. 

Arbeidsinspectie neemt poolshoogte

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid springt nu ook bovenop de kwestie. Nadat NH Nieuws maandag berichtte over de onveilige werkomstandigheden op het terrein, hebben inspecteurs gisteren poolshoogte genomen. "We hebben inderdaad geconstateerd dat er mogelijk asbest op het terrein ligt", vertelt woordvoerder Paul van der Burg van de arbeidsinspectie.

Ook de arbeidsinspectie zag gisteren dat er wordt gewerkt op het met asbest bezaaide terrein. Of de inspecteurs ook hebben gezien dat er onbeschermd gewerkt werd, is niet bekend. Toch vindt de inspectie de situatie ernstig genoeg om verder onderzoek te doen. "We gaan verder onderzoek doen en onder meer contact opnemen met de Omgevingsdienst, de gemeente en de werkmaatschappij die daar gisteren aan het werk was", aldus Van der Burg. Volgens hem gaat het om een soort vooronderzoek. "Welke stappen we verder ondernemen, kan ik nu echt nog niet zeggen."

Het tot vorige week vrij toegankelijke terrein is ondertussen, op aandringen van de gemeente en de Omgevingsdienst, afgezet met hekken.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive (live) | Vandaag om 19:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Vroeger of Later | Vandaag om 21:00.
  • Kleinkunst- en theatermuziek, met Jos Moll, Mischa Spelt en Han Bosman.
Net gemist?

De Platenkast van...

Gisteren om 22:00.

Terugluisteren