ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ornament staat klaar op de poort in Naarden: "Laat de ambassadeur maar komen!" | NH Gooi
  • Regio Naarden
  • Thema Het weer
  • Vrijdag 31 juli 2020 om 15:50 | bijgewerkt: om 15:58 uur
  • Rachel Morssink
Het ornament staat erop
Het ornament staat erop

NAARDEN - Joop en Wim strijden al jaren voor de terugkeer van het ornament op de Utrechtse Poort in Naarden. Ze sjouwden hun bezemsteel-replica vandaag weer eens omhoog, zodat de Amerikaanse ambassadeur voor Nederland hem morgen kan bewonderen. NH Nieuws filmde het spektakel vanuit de lucht.

Het bezoek van ambassadeur Pete Hoekstra staat in het teken van de 'historische betrekkingen tussen Nederland en Amerika'. Geen beter moment om de zelfgemaakte replica omhoog te hijsen, dachten Joop Kruijswijk en Wim Kloosterman. 

De Naardenezen zetten zich al lange tijd in om het oorspronkelijke ornament te laten terugkeren op de poort. "We hopen dat de ambassadeur het mooi vindt en lovende woorden uitspreekt," zegt Joop. "Dan kan de gemeente niet meer terug, haha," vult Wim hem aan. "Dat de burgemeester zegt: 'dit is een neppe, maar we zijn hard voor de echte bezig'," hoopt Joop.

Bekijk hier de beelden vanuit de lucht.

NH Nieuws

Er is een hoop geld nodig om het oorspronkelijke ornament, dat in de Tweede Wereldoorlog van de poort verdween, na te maken. De kunstenaar is al gevonden, de crowdfundingsactie loopt nog. "Het begon met een geintje en nu moeten we het maar eens goed afmaken," zegt Joop.

Vrijheidsbeeld

De heren hopen de ambassadeur morgen zelf even te spreken. "Hij komt om historie uit te wisselen met Amerika. Nou is het Vrijheidsbeeld iets te hoog voor ons, maar dit ornament laten we graag aan hem zien," vertelt Joop. "Een lege poort is maar een kaal ding, nu is het een plaatje, vinden wij!"

NH Nieuws

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi Spreekuur

Vandaag om 09:30.

Terugluisteren