• Regio Blaricum
  • Thema Politiek
  • Zondag 16 augustus om 14:44 | bijgewerkt: om 14:51 uur
  • Redactie

BLARICUM - Voor 35 jongeren uit de gemeente Blaricum was deze zomer geen zomer bij het zwembad, hangen met vrienden of veel gamen. Zes weken lang liepen ze mee met de KNRM. Ze leerden mensen uit het water redden, kregen een EHBO-cursus en draaiden mee met stranddiensten. Valentine (16) en Julian (13) zijn nu zo enthousiast dat ze lid willen worden van de reddingsbrigade. 

Jeugd aan zet knrm blaricum
Jeugd aan zet knrm blaricum KNRM station Blaricum

"We vonden het boven verwachting leuk. We hebben er veel tijd ingestoken, maar kregen er ook veel energie voor terug", vertelt Ralf van Vegten van de KNRM in Blaricum. De gemeente had hen benaderd om met een plan te komen om jongeren te stimuleren om te participeren in de maatschappij en hun talenten te laten ontwikkelen. Dit allemaal naar aanleiding van een programma vanuit het ministerie van Volksgezondheid.

Junior strandwacht

De KNRM kwam gelijk met het idee van een junior strandwacht. De kinderen van 12 tot en met 18 jaar lopen tijdens de zomervakantie mee en worden enthousiast gemaakt voor het vrijwilligersvak. Ze leren alle kneepjes van het vak, zoals knopen leggen, mensen uit het water redden, kleine verwondingen behandelen, maar ook mensen aanspreken op het strand. 

Lid worden

Valentine Vos en Julian Asensio Boersma werden beide door hun moeders gewezen op het programma en ze waren gelijk enthousiast. Beiden stonden ze open om iets nieuws te leren en mensen te helpen. "Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en leerzame dingen te doen. En dus niet alleen maar thuis zitten en daar hangen", vertelt de 16-jarige Valentine. Ze vond het zelfs zo leuk, dat ze er volgend jaar verder mee wil. En dat geldt ook voor de 13-jarige Julian. Hij was bijna elke dag van de zomervakantie wel bij de KNRM te vinden. "Ik heb mezelf ook extra ingedeeld. Dit maakte mijn vakantie echt leuker en completer", vertelt hij. 

Artikel gaat verder onder de foto

Jeugd aan zet knrm blaricum
Jeugd aan zet knrm blaricum KNRM station Blaricum

"Veiliger en gezelliger"

Vandaag is de laatste dag van het programma en krijgen ze allemaal een certificaat mee naar huis. Ralf is tevreden over hoe het gelopen is. "Normaal zitten we vooral op de boot en concentreren we ons op wat er gebeurt op en in het water. Maar nu hadden we opeens extra veel ogen erbij en liep er altijd wel iemand op het strand. Mensen konden bij ze terecht voor vragen waar de wc is of als ze een kleine verwonding hadden. Dat maakt het strand dan wel opeens veel veiliger en gezelliger."

"Je kunt veel van vrijwilligerswerk leren en je kunt er ook voldoening uit halen"
ralf van vegten - knrm blaricum

De KNRM vindt het zelfs zo geslaagd, dat ze er volgend jaar misschien wel een vervolg aan willen geven. Ralf zegt ook dat het belangrijk is dat jongeren leren wat het vrijwilligersvak inhoudt. "Vaak hebben ze er nog nooit van gehoord en ze zijn vooral gedrild op dat als ze iets doen, dat je er dan iets voor terug krijgt", vertelt Ralf. Hij zou dan ook willen dat daar landelijk meer aandacht voor komt. "Je kunt veel van vrijwilligerswerk leren en je kunt er ook voldoening uit halen."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi Zaterdag

Vandaag om 10:00.

Terugluisteren