ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Mogelijke sloop complex BNI zorgt voor onrust in gemeenteraad Huizen | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Zaterdag 05 september 2020 om 19:09
  • Daan Visser
Gemeentehuis Huizen
Gemeentehuis Huizen Google Streetview

HUIZEN - Het oude fabriekscomplex van BN International (BNI) aan de Havenstraat in Huizen, staat op de nominatie om gesloopt te worden. Na onderzoek, in opdracht van de gemeente, komen de gebouwen ook niet in aanmerking voor een monumentenstatus. Maar een aantal raadsleden is het hier niet mee eens. 

De gemeente schakelde J.A. van der Hoeve in, een bureau voor bouwhistorisch onderzoek. Hierin staat de het onderzoek 'zeer globaal' is en 'culturele, sociale en maatschappelijke aspecten van het complex' niet zijn meegenomen.

Na het lezen van het onderzoeksrapport besloot wethouder Roland Boom dat het fabriekscomplex niet in aanmerking kwam voor een monumentenstatus. Maar volgens een aantal raadsleden blijkt uit het onderzoek dat het gebouw wel degelijk historische waarde heeft. Daarom pleiten de raadsleden ervoor deze kwestie voor te leggen aan de monumentencommissie. Dit ziet de wethouder niet zitten. 

Historie en toekomst

Eén van deze raadsleden is Margot Leeuwin (PvdA). In het programma NH Gooi Zaterdag benadrukt ze het historische belang van het gebouw uit 1933. "Menig Huizer heeft er gewerkt of kende iemand die er heeft gewerkt." Daarom besloot Leeuwin op eigen houtje het rapport ook voor te leggen aan erfgoedorganisatie Bond Heemschut en zij bevestigen volgens haar wel de historische waarde van het complex.

Voor een mogelijke toekomstige bestemming wijst Leeuwin naar de gemeentes Hilversum en Naarden. "Er zijn een paar gebouwen die volgens het rapport het behouden waard zijn. Daar zou je een hele nieuwe ontwikkeling omheen kunnen bouwen, zodat het karakter en de sfeer behouden blijft." De PvdA wil daarom een motie indienen om deze kwestie bij de monumentencommissie te leggen of desnoods het complex een voorlopige bescherming te bieden. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren