HILVERSUM - Verkeersmaatregelen, extra controles en als het moet ook meer boetes: Hilversum gaat samen met de politie de strijd aan tegen verkeershufters die al veel langer voor overlast zorgen binnen de gemeente. 

Auto in het verkeer
Auto in het verkeer Pixabay

Verkeershufters zorgen al veel langer voor kopzorgen bij Hilversummers. Er wordt op veel plekken te hard gereden - soms wordt er zelfs geracet - en ook andere verkeersregels worden door automobilisten aan hun laars gelapt. Dat moet gaan veranderen.

Hilversum heeft al langer het plan om met een campagne aandacht te vragen voor het verkeersgedrag van automobilisten, maar dat heeft door corona lang op zich laten wachten. De campagne gaat zo'n beetje nu van start. 

Extra verkeerscontroles

Maar het gaat verder dan een campagne om aandacht te vragen alleen. Er gaat veel strenger gecontroleerd worden. Op plekken waar volgens de gemeente te vaak te hard gereden wordt, worden meer controles met laserguns gehouden. "Op alle dagen, met de nadruk op de weekenden, zet de politie tijdens de reguliere surveillance in op alcohol- en snelheidscontroles", zo antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van het CDA en GroenLinks.

De afgelopen tijd werden al een paar van deze controles gehouden en dat lijkt te werken, zo stelt de gemeente. Er werd onder meer al twee keer gecontroleerd op de Utrechtseweg en een keer op de Geert van Mesdagweg. De controles zorgen voor een afschrikkende werking en de gemeente ziet een afname van het aantal snelheidsovertredingen. 

Er worden tot nu toe ook flink meer boetes uitgedeeld aan verkeershufters. De teller stond tot en met juli al op 225 verkeersboetes. Dat is opvallend veel: over heel vorig jaar schreef de politie 'slechts' 209 verkeersboetes uit. De komende maanden staan ook nog twee extra grote controles van de politie op stapel, soms ook samen met de belastingdienst en de douane. 

Andere maatregelen

Naast de aandacht voor verkeershufters wil de gemeente de komende tijd ook nog extra maatregelen nemen om de verkeersveiligheid in het algemeen aan te pakken, zodat hardrijders kunnen worden geweerd. Zo worden onder meer op vijf rotondes en een voorrangsplein de fietspaden verhoogd en komen er op enkele straten 'snelheidsremmende maatregelen'.

Volgend jaar wil Hilversum meer verkeersprojecten op gaan pakken zoals 30 km-zones in de wijk Kerkelanden en verhoogde oversteekplaatsen op de Gijsbrecht van Amstelstraat. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren