ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse huizenkopers moeten er straks verplicht drie jaar zelf wonen | NH Gooi

HILVERSUM - Kopers van een nieuwbouwhuis in Hilversum moeten er tenminste drie jaar zelf gaan wonen. Dat wil de Hilversumse gemeenteraad. De 'zelfbewoningsplicht' moet speculanten op de woningmarkt en huisjesmelkers weren. 

Huis te koop stock
Wikiportret.nl/Jeroen Stoop

De regels moeten gaan gelden voor kopers van een nieuwbouwhuis en de eerste koper van een doorverkochte sociale huurwoning. 

Huizen worden nu steeds vaker gezien als beleggingsobject. De huizen worden dan snel opgekocht door beleggers die het huis weer voor een flinke huur verhuren. De Hilversumse gemeenteraad noemt dat een probleem, omdat starters zo veel minder toegang hebben tot de woningmarkt. Dat terwijl de wachttijden voor een sociale huurwoning nog altijd oplopen en de prijzen voor koophuizen nog steeds stijgen. Betaalbare woningen in Hilversum zijn erg schaars.

Huizen voor mensen die er echt willen wonen

Met de zelfbewoningsplicht moet dat probleem voor een deel worden opgelost, zo meent de Hilversumse raad. De huizen worden dan alleen gekocht door mensen die er echt willen gaan wonen. Ze moeten er immers minimaal drie jaar blijven wonen. 

Hilversum is niet de eerste gemeente die met zulke maatregelen wil komen. Onder meer Amsterdam, Amstelveen, Haarlem en Diemen hebben dezelfde stap al genomen. Dat zorgt er nu nog voor dat de druk van speculanten en huisjesmelkers op de Hilversumse huizenmarkt volgens de politiek groter wordt. Dat moet anders.

Uitzondering voor helpende ouders

De Hilversumse gemeenteraad wil wel dat er uitzonderingen mogelijk zijn op deze 'zelfbewoningsplicht'. Zo moeten ouders die hun kinderen helpen wel gewoon een woning kunnen kopen. Datzelfde geldt voor mensen die de huizen verhuren voor 'normale' prijzen. 

Hoe de maatregelen er precies uit gaan zien, is nu aan burgemeester en wethouders van Hilversum. De plannen worden verder uitgewerkt. Het is daarna weer aan de gemeenteraad om de plannen goed te keuren. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren