ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum zet alles op alles om lokale horeca uit handen te houden van 'coronacriminelen' | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Donderdag 22 oktober 2020 om 10:34 | bijgewerkt: zaterdag 24 oktober 2020 om 14:27 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Hilversum zet de komende tijd alles op alles om te voorkomen dat Hilversumse horecabedrijven in handen vallen van 'coronacriminelen'. De gemeente wil er voor waken dat horecabedrijven die door de coronacrisis slechte tijden doormaken omdat ze noodgedwongen gesloten zijn, vallen voor een 'zogenaamd goede deal'. Dat is een van de speerpunten van het coronabeleid van Hilversum de komende maanden. 

Een willekeurig café
Een willekeurig café Pixabay

Burgemeester Pieter Broertjes zegt in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag de eerste signalen binnen te krijgen van zogeheten ondermijnende situaties als gevolg van de coronacrisis. Eerder leek de crisis dat effect nog niet te hebben op Hilversum, maar sinds de laatste weken wel. "De horeca is nu hartstikke kwetsbaar. Als er mensen langskomen die wel een zak geld hebben, maar waarvan je niet weet of  dat geld deugd, adviseren wij dat niet aan te nemen", aldus de burgemeester. 

Als voorbeelden van zogenaamde goede deals waar horecabedrijven voor zouden kunnen vallen worden bijvoorbeeld genoemd dat criminelen een deel van de horecazaken huren om er mensen illegaal te laten gokken of om een bepaald deel om te bouwen tot hennepplantage. Daarnaast zou het kunnen dat ondernemers in slechte tijden hun zaak verkopen en dat deels zwart doen waarmee geld witgewassen kan worden. Maar of dit daadwerkelijk het geval is wil de burgemeester niet kwijt, vanwege veiligheidsoverwegingen. 

Broertjes zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Daarvoor wordt onder meer samengewerkt met de politie, het Openbaar Ministerie en de belastingdienst. "We blijven hard werken aan een veiliger en leefbaarder Hilversum, ook in coronatijd. De sluitingen van panden waar ontoelaatbare activiteiten plaatsvinden, zoals cocaïnehandel of hennepkweek, gaan ook in coronatijd gewoon door. In het afgelopen half jaar zijn er bijvoorbeeld acht drugspanden op last van de burgemeester gesloten."

Ondernemers helpen

Hilversum laat verder weten ondernemers de komende tijd te blijven steunen om de coronacrisis door te komen. Er wordt een overzicht gemaakt welke steunpakketten er nog ingezet kunnen worden.

Vast staat dat onder meer de lokale heffingen voor ondernemers uitgesteld zijn tot het einde van het jaar, wat ondernemers scheelt in vaste lasten. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Hoger dan de torenspits

Vandaag om 08:00.

Terugluisteren