HILVERSUM - Het toenemende aantal coronapatiënten zorgt ervoor dat de druk op de Tergooiziekenhuizen met de dag groter wordt. Het ziekenhuis heeft momenteel rond de 35 procent van de reguliere zorg afgeschaald en vreest dat vanaf komende week ook niet-spoedeisende operaties afgezegd moeten gaan worden. "Het blijft echt een enorme puzzel", stelt woordvoerder Wencke Fassbender.

Tergooi Ziekenhuis Hilversum
Tergooi Ziekenhuis Hilversum Google Streetview

Het ziekenhuis merkt dat de laatste weken meer coronapatiënten moeten worden opgenomen. Vandaag liggen er 26 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan vijf op de intensive care. Normaal gesproken heeft het ziekenhuis twintig bedden gereserveerd voor coronapatiënten en vijf bedden op de intensive care.

Doordat er steeds meer coronapatiënten moeten worden opgenomen, gaat dat steeds meer ten koste van reguliere zorg. Het ziekenhuis vertelt dat de spoedafdelingen en de oncologie (kankerzorg) nog gewoon open zijn, maar dat het verder een steeds grotere puzzel is om alle normale afspraken te laten doorgaan. "Dat wordt steeds lastiger", vertelt Fassbender. "Dat heeft te maken met het toenemende aantal coronabesmettingen, maar ook met het ziekteverzuim onder personeel. Dat gaat door het coronavirus ook omhoog. Het probleem is daarbij wel dat dit niet iets is wat snel over gaat. We weten allemaal dat deze situatie in principe tijdelijk is, maar niemand weet hoe lang. Dat maakt het lastig."

Niet lang vol te houden

Tergooi zegt alles op alles te zetten om alle geplande operaties of andere afspraken gewoon door te laten gaan, maar dat dat niet lang meer vol te houden is. "We hebben tot nu toe nog geen operaties moeten afzeggen, maar we zitten echt aan de top van ons kunnen. Ik vrees dat we volgende week wel de eerste afspraken moeten gaan afzeggen. Dat zit er echt aan te komen."

Toch zegt het ziekenhuis meer voorbereid te zijn op de 'tweede golf' dan afgelopen voorjaar het geval was. "We weten nu veel meer wat we kunnen verwachten. Afgelopen voorjaar hadden we veel andere dingen die speelden, zoals het tekort aan beschermingsmiddelen. Dat is nu gewoon op orde. En ook ons beleid als het gaat om het toestaan van bezoekers hebben we nu. De 'sluizen' bij onze ingang zijn bijvoorbeeld altijd blijven staan. Dat soort zaken lopen nu gewoon goed", zegt Fassbender.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
  • Hiphop, met Jeffrey Ophof en Anish Raghubardayal
  • Kick Down | Vandaag om 21:00.
  • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren