• Regio Laren
  • Thema Theater
  • Dinsdag 03 november om 19:31 | bijgewerkt: om 19:32 uur
  • Sjoerd Stoop

'T GOOI - Enorm balen, maar helaas nodig: zo reageren Gooise culturele instellingen op de nieuwe maatregelen die het kabinet vanavond heeft aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Musea, bioscopen en theaters moeten voor twee weken dicht. "Het is ontzettend jammer, vooral voor onze bezoekers. Musea, bioscopen en theaters zijn voor veel mensen nu hun enige uitje", zegt een woordvoerder van museum Singer Laren. Het Hilversumse filmtheater en het Bussumse theater Spant denken er hetzelfde over. 

Museum Singer Laren
Museum Singer Laren Google Streetview

Het nieuws van vanavond komt voor de Gooise culturele instellingen niet als een verrassing. De maatregelen lekten de afgelopen dagen al uit. Het Hilversumse filmtheater besloot daarom maandag al de kaartverkoop voor het filmprogramma stil te zetten. "Dat hebben we gedaan omdat we natuurlijk al zo goed als zeker wisten dat onze deuren dichtgingen. We wilden voorkomen dat we weer heel veel rompslomp hadden met het bellen van mensen dat de films niet doorgaan en het teruggeven van het geld van alle verkochte kaartjes", vertelt medewerkster Steffie van der Horst. 

Het filmtheater baalt van de nieuwe sluiting, maar beseft dat het niet anders is. "Het liefst vermaken we natuurlijk elke avond een groep mensen met een mooie film. Dus dat wat betreft komt het natuurlijk wel hard aan dat we dicht moeten, maar we beseffen wel met z'n allen dat deze maatregelen kennelijk nodig zijn tegen het coronavirus. Daar vertrouwen we ook op. We hopen natuurlijk dat we over twee weken gewoon weer open mogen als het aantal besmettingen verder blijft dalen." 

"Deze twee weken zijn geen kwestie van leven of dood, maar het moet niet te lang gaan duren"
Esther driessen van museum singer laren

Even geen mensen vermaken

Museum Singer Laren denkt er hetzelfde over. De afgelopen weken trok met museum, rekening houdend met de coronamaatregelen, gemiddeld 2.500 bezoekers per week. "We vinden het ontzettend jammer dat we die mensen dan nu voor twee weken teleur moeten stellen. We merken dat mensen sinds we open zijn juist heel graag weer naar het museum komen, vooral omdat er door alle coronamaatregelen al niet zo veel te doen is. En dan valt dit ook nog eens weg. En dat vinden wij als museum ook vervelend. We willen mensen vermaken en laten genieten van onze kunst. Als dat niet kan is dat erg rot, hoe begrijpelijk de maatregelen ook zijn", zegt Esther Driessen van Singer Laren. "Vandaag is net een expositie begonnen in ons museum van een jonge talentvolle kunstenares, Geertje van der Kamp. Het is haar eerste echte expositie. Ook voor haar vind ik dit echt heel enorm rot."

De medewerkers van museum Singer Laren kijken nu hoe ze kunstliefhebbers tijdens de gedwongen sluiting alsnog kunnen vermaken. "Tijdens de eerste sluiting zijn we gestart met Singer TV. We maakten laagdrempelige filmpjes over verschillende kunstwerken. We merkten dat dat goed bekeken werd en erg gewaardeerd. Dat willen we nu zeker weer gaan oppakken."

Gemiste inkomsten

Zowel Filmtheater Hilversum als museum Singer Laren geven aan de klap van de gemiste inkomsten van de komende twee weken wel op te kunnen vangen. De twee konden eerder al rekenen op geld uit het coronasteunfonds. Filmtheater Hilversum zag daarmee bijvoorbeeld het grootste deel van haar gemiste inkomsten doordat het afgelopen voorjaar ook dicht moest, worden vergoed. Datzelfde geldt voor Singer Laren. "Deze twee weken zijn mede daardoor geen kwestie van leven of dood. Dat overleven we wel", weet Driessen. "Maar daar moet ik ook wel meteen bij zeggen dat het allemaal niet te lang moet gaan duren." 

Theater Spant! in Bussum
Theater Spant! in Bussum Google Streetview

Vaker sluitingen

Het Bussumse theater Spant heeft haar deuren sinds halverwege vorige maand al gesloten, toen het kabinet besloot de groepsgroottes verder te beperken. De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat de deuren dus langer dichtblijven. "Toen afgelopen maand werd aangekondigd dat we nog maar dertig mensen per zaal mochten ontvangen, hebben we al besloten het theater dicht te doen. Het is voor ons totaal niet rendabel om voor zulke kleine groepen open te gaan en ook artiesten naar Bussum te laten komen. We hebben toen de knoop doorgehakt en besloten maar even niets meer te doen. Alleen in ons kleinere theater in Huizen hadden we nog voorstellingen. Die moeten nu ook worden geschrapt", vertelt Spant-directeur Paul Haighton. 

"Zulke tijdelijke sluitingen zullen vaker voorkomen. We kijken met smart uit naar het moment dat alles weer een beetje normaal is"
spant-directeur paul haighton

De eerste coronagolf en de daardoor gedwongen sluiting heeft zijn sporen flink nagelaten bij het Bussumse theater. Het theater moest afscheid nemen van een groot deel van het personeel om te kunnen bezuinigen. "We zijn met een heel klein team verder gegaan. De ingrijpende maatregelen zorgen er wel voor dat we deze klap nu kunnen overleven. We moeten nu even door de zure appel heen, maar laten we hopen dat we straks weer deels open kunnen."

De Bussumse theaterdirecteur verwacht dat deze korte sluiting zeker niet te laatste is. "We verwachten met de theaterwereld dat de situatie op z'n vroegst volgend jaar zomer pas weer een beetje normaal is. Daar hebben we bij Spant ook onze huishouding op afgestemd. We verwachten dat het tot die tijd vaker zal voorkomen dat we dicht moeten als het aantal besmettingen weer toeneemt. Dit is ook zeker niet de laatste tegenslag, maar we overleven ze wel. Ik prijs dat dag dat alles straks weer een beetje normaal is. Dat hoop ik voor het theater, voor onze medewerkers, maar vooral ook voor al onze gasten. We zijn er echt aan toe." 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren