• Donderdag 31 december 2020 om 10:00
  • Marlies van Zwieteren

'T GOOI - De afgelopen maanden vormden een jaar zoals we nog nooit hadden meegemaakt, waarin vooral corona centraal stond. Ook in ‘t Gooi kon je niet om corona heen, maar er gebeurde nog veel meer. Dit zijn volgens de redactie de bijzonderste verhalen uit dit unieke jaar.

't Gooi in 2020: dit zijn de verhalen
't Gooi in 2020: dit zijn de verhalen NH Nieuws

1. Schilderij van Van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Het museum Singer Laren werd eind maart wereldnieuws, nadat inbrekers het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh wisten te stelen. Singer Laren had het stuk uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum. Directeur van Singer Laren Jan Rudolph legde in september in niet mis te verstane woorden uit wat de impact van de diefstal was voor het museum: "De grond zakte letterlijk onder mijn voeten weg. Het was de meest klotedag die ik me kan herinneren." Lees hier verder.

2. Bussumse Merel (12) doodziek door corona

Als 2020 in een woord moet worden gevat, is dat uiteraard corona. Het meestgelezen verhaal uit ‘t Gooi had daar dan ook alles mee te maken: begin april interviewden we de moeder van de Bussumse Merel (12), die besmet bleek met het virus en zelfs doodziek werd. Merels moeder deed een emotionele oproep: “Corona is geen grapje, blijf alsjeblieft thuis. Denk niet dat het jou of je kinderen niet kan overkomen. Onze dochter is het bewijs dat het gewoon kan. Dit wens je niemand toe." Lees hier verder.

3. Emotioneel: heel Naarden loopt uit voor Matthäus Passion

Normaal zou de vestingstad de hele Paasweek in het teken staan van de Matthäus Passion en loopt op Goede Vrijdag bekend Nederland rond om de lijdensweg van Jezus te beluisteren. Maar dat kon dit jaar niet doorgaan. Toch zorgden een aantal bewoners voor een bijzonder een emotioneel moment. Het idee was om precies om 11.00 uur het luidklokje van de kerk een minuut lang te luiden en daarna zou iedereen uit zijn eigen speaker de bekende aria 'Erbarme Dich' laten horen, om zo een moment van bezinning te creëren. Maar dat liep een beetje anders: zo'n 100 mensen kwamen naar de kerk, waar de speakers aan stonden, om daar naar de muziek te luisteren. Bekijk hier de reportage:

Tekst gaat door onder video

NH Nieuws

4. Hilversum eert 75 jaar later haar bevrijders

Het plein voor Gooiland was 75 jaar geleden het decor voor de bevrijding van Hilversum. Op 7 mei 1945 reden de Polar Bears, de bevrijders het dorp binnen. Verwelkomd door duizenden Hilversummers. De 98-jarige Toon Kramer was een van hen en hij en zijn mede bevrijders krijgen nu een eigen beeld voor Gooiland. Lees hier verder.

5. Muiderberg rouwt om omgekomen surfer Max na drama in Scheveningen

Vijf surfers komen in mei om het leven voor de kust van Scheveningen, een van hen is de 22-jarige Max Verheijen uit Muiderberg. NH Nieuws sprak daags na het drama met boezemvriend Sam. "Ik ken hem al vanaf kleins af aan, we waren onafscheidelijk. We hebben uren samen doorgebracht." Max’ vriendengroep besluit via een paddle out een laatste eer aan hem te bewijzen. Lees hier verder.

6. Zwemjuf zoekt nieuwe locatie voor zwemklasje met autistische kinderen

Zwemjuf Toos (83) zat dit jaar met de handen in het haar toen zij haar speciale zwemklasje voor autistische kinderen niet meer kon geven. Reden? De Blaricumse villa met zwembad waarin zij de kinderen de rust en ruimte kon bieden die ze nodig hebben, was verkocht. Na een oproep bij NH Nieuws stroomden de alternatieve locaties binnen, en met succes: Toos kon op enkele meters van de oude zwemlocatie op een nieuwe plek haar lessen voortzetten. Lees hier verder.

"We vinden dat we mensen moeten laten zien wat voor figuren er in hun buurt wonen en dat ze zo hun kinderen uit de buurt kunnen houden"
gooise pedojagers

7. Zorgen over gezondheid vanwege asbest in Muiden

In juli onthult NH Nieuws na onderzoek dat er nabij de plek waar de nieuwbouwwijk De Krijgsman in Muiden staat en wordt gebouwd, nog vol ligt met asbest. Ook wordt er met regelmaat gewerkt zonder beschermende kleding. De gemeente geeft in oktober aan dat bewoners mogelijk gezondheidsrisico’s hebben gelopen. Lees hier verder.

8. Ondernemers gaan ondanks coronaverbod toch open

Veel winkeliers en ondernemers beleven sinds de coronacrisis een pittige periode: hun zaken moeten dicht of mogen alleen onder bepaalde voorwaarden de deuren openen. Voor bowlingbaaneigenaar Monique Wirtz en zwembadeigenaar Shiva de Winter was dit najaar de maat vol: zij openden (delen) van hun zaak, ondanks coronaregels. Lang duurde dat echter niet, want zowel Wirtz als De Winter sloten na een paar dagen alsnog de deuren. Lees hier en hier verder.

9. Gooise pedojagers schrikken van geweld, maar stoppen niet

Er gaat een schokgolf door Nederland heen als in oktober blijkt dat een 73-jarige man uit Arnhem om het leven kwam na een zware mishandeling door een groep jongens, waarschijnlijk na een pedojacht. NH Nieuws sprak daarna met een groep Gooise pedohunters, die eigenhandig op zoek gaan naar pedofielen om ze te ontmaskeren. "We vinden dat we mensen moeten laten zien wat voor een figuren er in hun buurt wonen en dat ze zo hun kinderen uit de buurt kunnen houden." De politie is niet te spreken over deze ontwikkeling. Lees hier verder.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Stemmen op het dinsdag deuntje? Ga naar @onairwin op Instagram!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

All Inclusive

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren