• Regio Laren
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 12 januari om 18:07
  • Carlijn Kolk

LAREN - De gemeente gaat structerele maatregelen nemen om grote groepen autospotters te weren uit het dorp. Wat die precies worden wil de burgemeester nog niet kwijt, maar het wordt een mix van communicatie, handhaving en fysieke maatregelen. "Het wordt een stevige investering waar meer partijen bij nodig zijn", aldus burgemeester Nanning Mol. 

Autospotters op de Larense Brink
Autospotters op de Larense Brink Caspar Huurdeman Fotografie

Afgelopen weekend zijn er weer vijftien boetes uitgedeeld aan automobilisten én autospotters. Er waren tien bekeuringen voor automobilisten voor geluidsoverlast en de boa's schreven vijf boetes uit aan spotters vanwege het niet houden van afstand.  Een week eerder werden er nog twaalf boetes uitgedeeld aan eigenaren van dure auto's die onnodig veel lawaai maakten. Dat maakt een tussenstand van 27 boetes. 

Coronacrisis

De carspotters staan vaak met grote groepen op de Larense Brink om de auto's vast te leggen. Om het perfecte plaatje te maken rennen de jongeren soms zonder op te letten de weg over of staan ze plots op straat. Dat zorgt voor onveilige situaties.

"Er zijn minder activiteiten, geen school. Dat heeft een aanzuigende werking op autospotten"
Burgemeester Nanning mol

De burgemeester wil duidelijk maken dat Laren geen probleem heeft met een kleine groep autospotters, maar door de coronacrisis is het aantal spotters vele malen groter geworden. "Er zijn minder activiteiten, geen school. Dat heeft een aanzuigende werking op autospotten", zegt de burgemeester. 

De eigenaren van exclusieve auto's zorgen daarentegen voor overlast: om indruk te maken op de jongeren geven ze extra veel gas, laten ze hun uitlaten knallen en toeteren ze vaak. En omdat ze meestal meerdere rondjes  door het dorp rijden, blijft het vaak niet bij één keer. Dat zorgt voor geluidsoverlast voor omwonenden. 

Campagne

In het voorjaar startte de gemeente ook al een campagne om de overlast tegen te gaan, maar dat heeft niet gewerkt. "Het is voor ons ook leren", aldus de burgemeester. Daarom komen er geen incidentele maatregelen, maar structurele maatregelen om de overlast terug te dringen.  Wat die precies worden, wordt waarschijnlijk volgende week duidelijk.

Een ding dat wel al duidelijk is dat de politie samen met boa's de komende weekenden streng blijven handhaven op de Brink in Laren. Maar ook doordeweeks houden de instanties het kruispunt in de gaten. "We hebben niet de illussie dat spotters helemaal verdwijnen en dat is geen probleem. Maar het gaat ons erom om de overlast terug te dringen", besluit de burgemeester.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren