ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Omwonenden niet blij met komst sociale huurwoningen | NH Gooi

Omwonenden niet blij met komst sociale huurwoningen

  • Zaterdag 06 februari 2021 om 13:39 | bijgewerkt: zondag 07 februari 2021 om 15:56 uur
  • Daan Visser

Omwonenden van de Verbindingsweg zijn niet te spreken over de verbouwing van de voormalige brandweerkazerne tot zeven sociale huurwoningen. Bij de oplevering maandag werd er zelfs gedemonstreerd en geflyerd. Omwonende Axel Varekamp zegt in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag dat de verbouwing ten koste gaat van het dorpskarakter.

Brandweerkazerne Blaricum (2010)
De voormalige brandweerkazerne voor de verbouwing (2010)|Google Streetview

Volgens omwonenden is de verbouwing van de voormalige brandweerkazerne te hoog en te volgepropt. Daarbij komt dat ze het gebouw niet vinden passen bij de omgeving. "Het is in veel opzichten een totale mislukking", zegt Varekamp.

"De Verbindingsweg is een laan met tuintjes en een paar bescheiden oude villa's. Dat is een prettige omgeving en plotseling komt daar een nieuwbouw rijtjeshuizen. Dat is een soort Almere of Purmerend bij wijze van spreken. Doodzonde voor zo'n dorpje." 

Een ander aspect waar Varekamp zich aan stoort is het feit dat van de zeven woningen er drie naar niet-Blaricummers gaan. "Er komen nu mensen van buiten de gemeente, dan denk ik: 'Waar zijn we mee bezig?'"

Daarnaast zijn Varekamp en de rest van de omwonenden bang dat dit zich op andere plekken in Blaricum zal herhalen. Varekamp erkent wel dat er op andere plekken in Blaricum genoeg plek is waar sociale huur wel op zijn plek zou zijn. "Buiten de kom van het oude dorp kan je prima sociale huurwoningen kunt bouwen. Aan de kant van de A27 bijvoorbeeld."

Verrast

De verantwoordelijk wethouder Liesbeth Boersen heeft in dezelfde uitzending van NH Gooi zaterdag laten weten dat ze erg verrast was door de demonstratie. "In 2017 heeft de gemeenteraad goedgekeurd dat de zeven sociale huurwoningen daar zouden komen en dat de omwonenden in de een bijeenkomst toentertijd ook enthousiast waren. Dan verwacht je niet dat bij de oplevering er zo'n anti-groep staat."

Volgens Varekamp klopt hier echter niet van. "Er is toen een heel mooi plan voorgeschoteld, maar niemand had in de gaten dat het zo'n massief, niet passend project zou worden."

Ook de woningcorporatie Het Gooi en Omstreken heeft laten weten erg teleurgesteld te zijn in de reactie van de omwonenden. "Ze hebben echt hun nek uitgestoken. Dit is duurdere sociale woningbouw dan die ze normaal bouwen", legt Boersen uit. 

NH Gooi Zaterdag - Wethouder Boersen niet te spreken over demonstratie omwonenden sociale huurwoningen

Nieuwe bewoners zijn dolgelukkig met hun nieuwe woning, omwonenden boos. Zij demonstreerde daarom bij de oplevering van 7 sociale huurwoningen aan de verbindingsweg in Blaricum. Verantwoordelijk wethouder Liesbeth Boersen was niet te spreken over de demonstratie.

Het argument dat de woning te hoog zou zijn klopt volgens Boersen niet. "Conform het bouwbesluit moet elke verdieping zeker twintig centimeter hoger. Met twee verdiepingen zit je dus veertig centimeter hoger. Daarbij komt dat je ook goed moet isoleren, waardoor er hoger gebouwd wordt dan dertig jaar geleden."

Dat het gebouw uit de toon valt met het dorpskarakter herkent Boersen zich ook niet in. "Wij hadden het idee om daar een boerderij-achtig iets neer te zetten, omdat daar vroeger op de exacte plek ook een boerderij staat. Wat is er dan mooier om er een moderne boerderij te zetten."

Luister het hele interview met wethouder Liesbeth Boersen terug via deze link

Luister het hele interview met omwonende Axel Varekamp terug via deze link.