• Regio Hilversum
  • Zaterdag 20 februari om 18:03 | bijgewerkt: zondag 21 februari om 12:18 uur
  • Daan Visser

HILVERSUM - De Metropoolregio Amsterdam (MRA), een samenwerkingsverband tussen Vervoersregio Amsterdam, Noord-Holland, Flevoland en 32 gemeenten in de regio, zou te veel macht naar zich toe willen trekken. Dat is de angst van een aantal Gooise politici, waaronder Edwin Göbbels van Democraten Hilversum. Hij stelde als een van de eerste schriftelijke vragen hierover. Hij ligt zijn angst toe in het programma NH Gooi Zaterdag.

De Metropoolregio kaartje
De Metropoolregio kaartje NH Nieuws

Aan het roer van de MRA staat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. In een interview eind vorig jaar in het Financieel Dagblad las Göbbels dat Halsema van de MRA een professionele organisatie met een directie wil maken. Dit was een advies van VVD'er Ben Verwaayen die de organisatie van de MRA tegen het licht hield. 

"Wat mist is democratische legitimiteit. In toenemende mate worden democratisch gekozen raadsleden geconfronteerd met besluiten die daar gemaakt worden." Als voorbeeld geeft Göbbels de aanpak van toerisme en de woningmarkt. Via een, wat hij noemt, 'verdeel-en-heersstrategie' wil Amsterdam deze problemen spreiden naar andere gemeenten. 

Hoewel Göbbels tevreden is met het antwoord van het College van Hilversum, dat ze niet van plan zijn macht over te dragen, is hij nog wel op zijn hoede voor het geval dat dit in de toekomst wel gebeurt. "Ik denk dat je nog eens kritisch met elkaar de dialoog aan moet gaan over hoe we het democratisch gaan verbeteren."

Lobbyclub 

Een ander aspect waar de eenmansfractie Democraten Hilversum zich aan ergert, is de beeldvorming dat de MRA als lobbyclub van belang is. Bij de toekenning van 6,5 miljoen euro van het Rijk voor de bouw van 625 woningen in het stationsgebied van Hilversum zou de MRA een doorslaggevende rol hebben gespeeld.

Maar in dezelfde context bij de gemeenten Almere, Amsterdam, Purmerend en Haarlem is het de MRA niet gelukt om doorslaggevend te zijn. "Je kunt dus niet vaststellen dat de lobbykracht van de MRA bewezen is op deze manier", stelt Göbbels. "Daarnaast is de provincie Noord-Holland ook betrokken, dus je kunt niet bewijzen wie wat doet."

Over het binnenhalen van het bedrag zelf is hij wel tevreden. "Laat ik voorop stellen dat als er een woningbouwproject start je blij mag zijn met co-financiering."

Kritisch

Göbbels is niet de enige politicus in het Gooi die zich kritisch heeft uitgelaten over de MRA. Zo heeft VVD-raadslid in Gooise Meren, Hugo Bellaart ook schriftelijke vragen gesteld. PvdA-raadsleden in Huizen, Margot Leeuwin en Maarten Hoelscher lieten via Twitter weten de plannen van de MRA met leden ogen aan te zien. In Blaricum was het Carin Francken, fractievoorzitter van D66 die de kritische noten voor haar rekening nam. 

Luister het hele interview terug via deze link.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren