ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Horeca massaal op zoek naar stagiairs door onzekere tijden: "Geen student meer over" | NH Gooi

De terrassen zijn inmiddels weer gedeeltelijk geopend, maar de zoektocht naar horeca-personeel gaat onverminderd door. Het MBO College in Hilversum krijgt van alle kanten de vraag of er nog stagiairs op zoek zijn naar een plek. "Maar ik moet nu nee verkopen, want alle stagiairs hebben al een plek", vertelt stagecoördinator Angela Wijnmalen.

Jeffrey is stagiair in de Hilversumse Horeca
Jeffrey is stagiair in de Hilversumse Horeca NH Nieuws / Mark Arents

De telefoon staat roodgloeiend op het MBO College in Hilversum. "Ik word dagelijks door zeker tien horeca-ondernemers gebeld", aldus Wijnmalen. "De horeca gaat operationeel weer open, maar ze hebben nog geen idee wanneer alles echt weer opengaat", verklaart ze de grote vraag naar haar studenten. De vraag naar personeel is volgens haar al groot, laat staan de vraag naar stagiairs. "Er is echt voldoende werk in de horeca en er gaat echt nog meer werk bijkomen."

Eerst geen stages

Zo loopt de 18-jarige Jeffrey Verhoeven nu stage bij restaurant Parc in Hilversum. Ironisch genoeg kon Jeffrey begin januari nergens een stageplek vinden. "Via de school heb ik toen stage gelopen in een hotel waar we docenten mochten bedienen", vertelt Jeffrey.

Het Amrâth Hotel Lapershoek Arenapark ging de samenwerking aan met de school om dertig leerlingen een stageplek aan te bieden. "Ik ben niet echt van de hotels, maar het heeft geholpen om actief te blijven in de horeca", vertelt hij. Des te blijer is Jeffrey dat hij nu in een restaurant aan de slag mag. "Uiteindelijk wil ik een eigen café of restaurant, dus hier leer ik veel meer." 

"Kom naar het mbo, het wordt alleen maar drukker in de horeca"
Angela wijnmalen - stagecoördinator

Toch blijft ook een deel van de studenten gewoon stage lopen in het Amrâth Hotel. "We hebben die deal nou eenmaal gesloten met het hotel", vertelt stagecoördinator Wijnmalen. "Daar hebben ze ook een professionele leeromgeving, waardoor ze in ieder geval geen achterstand oplopen in het onderwijs."

Daardoor moet Wijnmalen overige horeca-bedrijven vaker teleurstellen. "Die zijn in september weer aan de beurt."

Bekijk hieronder een reportage over het tekort aan stagiairs in de horeca.

NH Nieuws

Tekort aan personeel

Dat de mbo-opleiding nu niet kan voldoen aan de vraag naar stagiairs legt volgens Wijnmalen wederom het tekort aan geschoold horeca-personeel bloot. "Ik zou echt tegen de mensen willen zeggen die nu een opleiding zoeken: kom naar het mbo, het wordt alleen maar drukker in de horeca." 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi In Business

Gisteren om 17:00.

Terugluisteren