ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Veelbesproken Kleine Spoorbomen veel later dicht dan gepland | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Afgelopen woensdag om 14:20
  • Sjoerd Stoop

De veelbesproken Hilversumse Kleine Spoorbomen – de spoorwegovergang aan de Schoolstraat en de Hoge Larenseweg – gaan veel later dicht voor autoverkeer dan gepland. Het plan was dat de spoorwegovergang volgend jaar op slot zou gaan, maar dat duurt zeker tot begin 2024, zo meldt de gemeente. De reden: drukte en personeelsgebrek bij spoorbeheerder ProRail. 

Kleine spoorbomen Hilversum
Kleine spoorbomen Hilversum Gemeente Hilversum

Er wordt al vele jaren gesproken over het afsluiten van de bewuste spoorwegovergang. Vanwege het vele treinverkeer gaan de slagbomen meerdere keren per uur naar beneden, waardoor er geen auto's overheen kunnen en het verkeer vastloopt. Buurtbewoners hebben er veel last van. Daarnaast waren er zorgen over de verkeersveiligheid door de verkeersdrukte met auto's. Dat maakt de overweg onoverzichtelijk. 

Na jaren van gesprekken met buurtbewoners werd een jaar geleden de knoop doorgehakt om de spoorwegovergang af te sluiten voor autoverkeer, maar dat blijkt dus allesbehalve snel te gaan lukken. 

De forse vertraging van de afsluiting van de Kleine Spoorbomen komt door problemen aan de kant van spoorbeheerder ProRail. Dat heeft veel drukke werkzaamheden gepland staan en slechts een beperkt aantal mensen dat deskundig genoeg is om de veiligheid de overweg verder te toetsen.

Daar komt nog eens bovenop dat de afsluiting van de spoorbomen voor de werkzaamheden – de zogeheten 'treinvrije periode – langere tijd van tevoren geregeld moet worden. 

Tegenvaller

De gemeente Hilversum zegt overvallen te zijn door de onverwachte tegenvaller, maar geeft wel aan gewoon door te gaan met de plannen.

Eerder werd al tien miljoen euro uitgetrokken voor de afsluiting van de Kleine Spoorbomen. Dat geld gaat overigens niet alleen naar de afsluiting van de spoorwegovergang zelf, maar ook voor het verder verbeteren van de verkeersveiligheid van de aangrenzende wijk rondom de overweg. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Hoger dan de torenspits

Vandaag om 08:00.

Terugluisteren