ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Handhavers gaan Gooise horeca 'steekproefsgewijs' controleren op coronachecks | NH Gooi
  • Dinsdag 21 september om 18:23
  • Sjoerd Stoop

Gooise horecaondernemers hoeven niet te vrezen dat er elke dag handhavers op de stoep staan die komen controleren of alle gasten wel een geldig coronabewijs hebben. De controles gebeuren volgens de gemeenten 'steekproefsgewijs' en niet veel anders dan de reguliere controles op de horeca. Dat laten de verschillende gemeenten weten aan NH Nieuws. 

QR-code coronapas Gooi
QR-code coronapas Gooi NH Nieuws

Als je naar een café of restaurant gaat of naar het theater of een bioscoop heb je vanaf komende zaterdag een geldig coronabewijs nodig. Je moet kunnen aantonen dat je volledig gevaccineerd bent, het coronavirus hebt gehad of negatief getest bent op het virus, anders mag je niet naar binnen. 

Horecaondernemers moeten aan de deur controleren of hun gasten wel een geldig coronabewijs hebben. Als er toch gasten binnengelaten worden die geen geldig coronabewijs kunnen laten zien, kan dat de horecaondernemer op een flinke boete komen te staan. 

Steekproefsgewijs

Gooise horecaondernemers hoeven geen keiharde boetejacht te verwachten van de gemeentelijke handhavers. Gehandhaafd wordt er wel degelijk, want dat wordt nu eenmaal van hoger hand opgedragen, zo laten de gemeenten weten. Maar het gebeurt dus steekproefsgewijs en lijkt door alle Gooise gemeenten ongeveer hetzelfde te worden gedaan. 

"De gemeente vertrouwt op de goede samenwerking met de ondernemers en hoopt dat strenge handhaving niet nodig zal zijn"
Gemeente Huizen

Ook als er eenmaal een handhaver op de stoep staat, hoeven horecaondernemers niet meteen te vrezen, zo blijkt. "Er zal alleen worden ingegrepen als dat echt nodig is. De handhaving zal vooral gericht zijn op excessen", laten de gemeenten weten. Kortom: alleen horecaondernemers die willens en wetens en ook herhaaldelijk geen controles aan de deur uitvoeren of mensen zonder geldig coronabewijs binnenlaten, worden aangepakt. 

Enkele gemeenten laten ook weten dat zelfs na een overtreding het niet meteen hoeft te betekenen dat de horecaondernemer een flinke boete krijgen. Zo laat een woordvoerder van de gemeente Gooise Meren weten dat er vaak eerst gewaarschuwd zal worden voordat er een boete wordt uitgedeeld. 

Vertrouwen op horeca

De Gooise gemeenten laten nagenoeg allemaal ook weten te vertrouwen op de medewerking van de horeca. "Gedurende deze hele coronaperiode hebben onze ondernemers steeds weer geprobeerd er het beste van te maken zodat het veilig en verantwoord is. Wij hebben de verwachting dat dat in de komende maanden weer het geval zal zijn", laat een woordvoerder van de gemeente Huizen weten. "De gemeente vertrouwt op de goede samenwerking met de ondernemers en hoopt dat strenge handhaving op de uitvoering van deze coronaregel niet nodig zal zijn."

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft er, als voorzitter van de veiligheidsregio, bij de minister op aangedrongen dat ondernemers ook extra financiële steun krijgen zodat ze de controles en het toezicht goed kunnen uitvoeren. De minister heeft toegezegd daar naar te gaan kijken. 

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kerk en Samenleving

Vandaag om 09:00.

Terugluisteren