ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Celstraf geëist tegen Hilversumse verdachte van haatzaaien en aanzetten tot geweld | NH Gooi
  • Thema Hulpdiensten
  • Woensdag 27 oktober 2021 om 10:32 | bijgewerkt: om 11:04 uur
  • Sjoerd Stoop

Een jonge Hilversummer (19) heeft een half jaar cel - waarvan het grootste deel voorwaardelijk - en een werkstraf tegen zich horen eisen voor discrimineren, haatzaaien en aanzetten tot geweld tegen joden, moslims en de zwarte gemeenschap. De politie pakte de man op nadat de AIVD hem op het spoor kwam en een 'zorgelijke combinatie van rechtsextremistisch gedachtengoed en wapenbezit' zag. 

Vrouwe justitia stock
Vrouwe justitia stock Adobe Stock

De verdachte zou op social media teksten hebben geplaatst als 'zwarten zijn apen', 'vermoord en dood joden' en 'moslims zullen worden verbrand'. Daarnaast zou hij deel hebben genomen aan chatgroepen, waar hij ook zijn rechtsextremistische denkbeelden zou uit hebben gesproken. 

Na de arrestatie van de Hilversummer vond de politie in zijn huis ook meerdere wapens, zoals messen en pistolen en een aantal extreem rechtse symbolen. 

Het valt justitie op dat de verdachte veel haat heeft. "Ik vind het schokkend hoeveel haat en agressie er doorklinkt in de teksten van de verdachte op verschillende fora", aldus de officier van justitie. Daarnaast noemt ze het kwalijk dat de verdachte aangegeven heeft bereid te zijn geweld te gebruiken tegen moslims en joden 'om hen en hun geloof te laten verdwijnen'.

Zorgen over verdachte

Daarnaast zijn er zorgen over de mentale gezondheid van de Hilversummer. Hij zou een depressieve stoornis hebben, een hoge mate van stress en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. Bovendien zou hij problemen hebben door het gebruik van softdrugs. 

De officier van justitie wil de man vervolgen voor zijn daden, maar wil vooral ook dat hij voor langere tijd begeleiding en hulp krijgt. Dat leidt er toe dat de man - als de rechtbank met de eis van justitie meegaat - slechts 43 dagen van zijn geëiste 180 dagen de cel in gaat. De rest is voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Tijdens die proeftijd moet hij begeleid worden door de reclassering, behandeld worden, mag hij gaan alcohol en drugs gebruiken en moet hij begeleid wonen. Daarnaast eist de officier een werkstraf van 120 uur. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.    

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? De bijeenkomst van 27 november gaat niet door, maar meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
Net gemist?

ONAIRWIN

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren