ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Bussumse drumband luidt nogmaals noodklok: 'Toekomst in gevaar nu oud papier stopt' | NH Gooi
  • Maandag 06 december 2021 om 16:00 | bijgewerkt: om 16:54 uur
  • Sjoerd Stoop

Het voortbestaan van Bussumse clubs en verenigingen staat op het spel doordat de clubs definitief geen oud papier meer mogen ophalen. Dat stelt de Bussumse drum- en showband Vijos, dat nogmaals de noodklok luidt over het al veel langer omstreden plan. "Dit betekent misschien wel het einde", zo stelt de club. De drum- en showband heeft met een paar andere clubs bezwaar aangetekend. 

Elise en Julia in functie als tambour-maître
Elise en Julia in functie als tambour-maître Tim Broers

Er was afgelopen zomer veel ophef toen de Gooise afvalverwerker GAD bekend maakte te stoppen met het oud papier ophalen door lokale clubs een verenigingen om dat voortaan zelf te gaan doen. De reden: de afvalophaler moet miljoenen bezuinigen en wil het oud papier daarom zelf op gaan halen, samen met andere afvalsoorten.

Dat lost voor de afvalophaler een probleem op, maar het zorgt ervoor dat verenigingen en clubs duizenden euro's mislopen. Het gaat om bedragen tot wel 15.000 euro per vereniging. Dat bedrag is vaak een groot deel van de begroting van een club. De clubs worden nog drie jaar gecompenseerd voor hun wegvallende opbrengsten, maar daarna houdt het op. 

Het nieuws kwam afgelopen zomer rauw op het dak van de verschillende clubs. "Het getuigt op geen enkele wijze van maatschappelijk verantwoord ondernemen of dankbaarheid voor de jarenlange inzet", zegt Vijos-voorzitter Sven Blessing. "En dat terwijl ons voortbestaan in gevaar is."

De Bussumse club luidde eerder al de noodklok, maar doet dat nu dus nog een keer in een laatste poging om afvalophaler GAD en de gemeentebesturen toch op andere gedachten te brengen. 

Meer dan alleen oud papier ophalen

De verenigingen en clubs halen al vele jaren oud papier op. "Het 'kranten lopen' is al meer dan vijftig jaar een vast gegeven. Elke eerste en tweede woensdag en tweede zaterdag van de maand lopen er steevast een tiental vrijwilligers met een auto en chauffeur rond om de lediging van de containers met oud papier en karton te verzorgen. Voor de vereniging een hele belangrijke bron van inkomsten", vertelt Blessing. 

"Maar het is meer dan dat. Voor vele bewoners is het een mooie manier om een steentje bij te dragen aan de lokale verenigingen. Niet alleen met het scheiden van hun oud papier en karton, maar ook door het bieden van een kleine versnapering tijdens het ophalen ervan door onze vrijwilligers. Zo is er in de Hilversumse Meent altijd een dame die een glaasje cola of sinas voor ons klaarzet, vol smart op ons wacht en altijd even vertelt hoe het met haar en haar man gaat. Enorm leuk om naast het maken van muziek, op deze manier de buurt ook op te fleuren."

"Dit besluit heeft tot gevolg dat er keuzes gemaakt moeten worden om de vereniging ook op de langere termijn een toekomst te geven"
Sven Blessing van Drum- en showband Vijos

Doodsteek verenigingsleven

Het wegvallen van de papieropbrengsten betekent volgens de Bussumse drumband een doodsteek van het verenigingsleven. "We zijn een gezonde vereniging, waardoor we wel het een en ander kunnen opvangen op de korte termijn. Maar dit besluit heeft wel als gevolg dat er keuzes gemaakt moeten worden om de vereniging ook op de langere termijn een toekomst te geven. Dit zou kunnen betekenen dan de contributie aanzienlijk omhoog moet", aldus Blessing.

De drumband is ook nog steeds boos over de gang van zaken. "Het oud papier ophalen is begonnen door de vereniging zelf, samen met de gemeente. Pas veel later kwam de GAD ertussen. Feitelijk kan je je dus afvragen of het oud papier wel van hen is."

Bezwaar aangetekend

Hoewel de stap van afvalophaler GAD om te stoppen met het oud papier ophalen door clubs zo goed als vast staat, tekent de Bussumse drum- en showband - samen met enkele andere clubs - nogmaals bezwaar aan. "We gaan niet bij de pakken neerzitten en worden gelukkig gesteund door de lokale politiek."

Wat het bezwaar van de club teweegbrengt, blijft voorlopig nog even afwachten. Hoewel bijna alle regionale gemeenteraden eerder al bezwaar aantekenden tegen het plan, lijkt het nu toch zo goed als vast te staan. Wel staat er deze maand nog een hoorzitting gepland.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? De bijeenkomst van 27 november gaat niet door, maar meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren