ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise burgemeesters sturen brandbrief naar kabinet: 'Lockdown is niet houdbaar' | NH Gooi
  • Donderdag 13 januari om 11:13 | bijgewerkt: om 11:17 uur
  • Ingmar Meijer

Het is voor de Gooise burgemeesters klip-en-klaar: de huidige coronarestricties werken niet veel langer meer. In een brief aan het nieuwe kabinet roepen de bestuurders op snel met een alternatief pakket aan maatregelen te komen met duidelijk perspectief. "De rek is eruit", zo stellen ze.

Drukte in het centrum van Hilversum
Drukte in het centrum van Hilversum NH Nieuws/Mark Arents

De huidige lockdownsituatie is niet langer houdbaar. Dat merken de burgemeesters van Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren op in hun brief aan de Haagse bestuurders. Nederland kampt niet alleen met gezondheidscrisis maar ook met een maatschappelijke crisis, aldus de briefschrijvers.

Deze crisis heeft ernstige en langdurige gevolgen is de conclusie. De huidige lockdown trekt een zware wissel op de hele samenleving. Niet alleen ondernemers, sportscholen en -verenigingen, zelfstandigen, bedrijven uit de niet-essentiële sector zijn hard getroffen, maar ook ouderen, studenten en alleenstaanden en ouders met kinderen gaan zwaar gebukt onder de huidige maatregelen. 

"Wij ervaren dat het geloof en vertrouwen weg is. Bij vele bewoners en ondernemers staat het water aan de lippen"
De Gooise Burgemeesters

Geloof en vertrouwen

Nut en noodzaak van de lockdown wordt niet meer ingezien. Het begrip is verdwenen. Steunmaatregelen bieden geen oplossing en steeds vaker is er sprake van burgelijke ongehoorzaamheid, zo constateren de burgemeesters. "Wij ervaren dat het geloof en vertrouwen weg is. Bij vele bewoners en ondernemers staat het water aan de lippen", schrijven de Gooise bestuurders. 

Een duidelijke stip aan de horizon is nu van belang. Vandaar dat de burgemeesters in de pen zijn geklommen en naar eigen zeggen een 'klemmend beroep' doen op het kabinet omop zeer korte termijn met een alternatief pakket aan maatregelen te komen, waarin een duidelijk perspectief en concrete handvatten zijn opgenomen. 

"Wij staan als lokale bestuurders nog steeds achter het uitgangspunt ‘samen tegen corona’. Maar willen, in afstemming met landelijke overheid, de verbinding blijven behouden met de samenleving", is verder nog te lezen in de brief, die woensdag richting Den Haag is gegaan. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Yorrin, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren