ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Veel emotie bij herdenking explosies kruitfabriek Muiden: 'Tot op de dag van vandaag trauma' | NH Gooi
  • Thema Ongeval
  • Maandag 17 januari om 20:45 | bijgewerkt: dinsdag 18 januari om 09:40 uur
  • Daan Visser

Explosies in en rond de kruitfabriek de Krijgsman in Muiden: veel Muiders herkennen het fenomeen. Tussen 1702 en 2004 vonden er veel van deze zogenaamde 'klappen' plaats, maar maandagmiddag werd er voor het eerst een herdenking georganiseerd voor de slachtoffers.

Cor Wouda
Cor Wouda

In de ruim driehonderd jaar aan kruitproductie is de lijst aan slachtoffers flink gegroeid. Oud-werknemer Cor Wouda maakte als jonge twintiger een klap in 1970 mee, waarbij hij zwaar gewond raakte. Na zijn vertrek van de fabriek is hij 52 jaar lang niet teruggeweest, tot de herdenking van vanmiddag.

NH Nieuws

De dodelijkste klap was die van 1947, die vond maandag exact 75 jaar geleden plaats. Hierbij vielen 17 doden. De ontploffing ontstond door een artilleriegranaat uit de Tweede Wereldoorlog, die rond IJmuiden moet hebben gelegen. Die werden naar de kruitfabriek gebracht om het kruit te winnen en de behuizing om te smelten. Bij het uitladen is de granaat ontploft.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi Zaterdag

Vandaag om 10:00.

Terugluisteren