ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Steeds minder last van corona: Gooise verpleeghuizen draaien weer op volle toeren | NH Gooi
  • Thema Het weer
  • Dinsdag 25 januari om 19:32 | bijgewerkt: woensdag 26 januari om 11:31 uur
  • Roosje Schröder

Het aantal coronabesmettingen gaat door het dak: dag na dag wordt er een nieuw 'besmettingenrecord' gevestigd. Maar het lijkt de samenleving een stuk minder te ontwrichten. Dat merken onder meer de Gooise verzorgingshuizen. Waar de tehuizen aan het begin van de pandemie lang 'op slot moesten' om de ouderen te beschermen, lijkt alles nu weer normaal. 

Bejaarden in verzorgingshuis
Bejaarden in verzorgingshuis AdobeStock

Vooropgesteld: weg is het coronavirus nog niet helemaal in de verzorgingshuizen. Volgens de laatste cijfers van de Rijksoverheid waren er deze maand in zestien Gooise tehuizen nog besmettingen. Veel zijn het er niet: tot nu toe staat de teller deze maand op 57 besmette bewoners, zonder dat er ook maar iemand overleed. 

Het zorgt er al met al voor dat de verzorgingshuizen minder 'last' hebben van het coronavirus. "Je hoeft niet aan een wilde oceaan te denken, de situatie is eerder te vergelijken met de kalmte van de Waddenzee", schetst Barbara Koudijs van Amaris Zorggroep, dat zeventien tehuizen heeft in de regio. De afgelopen twee jaar moest de zorgkoepel ook meermaals tehuizen sluiten vanwege het hoge aantal besmettingen.

Als er nu al een besmetting is, verloopt alles soepeltjes. "Na bijna twee jaar kan iedereen de regels dromen. We beleven het ook totaal anders dan aan het begin van de pandemie. Door alle ervaringen is er ook veel minder angst", legt Koudijs uit. 

"We beleven het ook totaal anders dan aan het begin van de pandemie. Door alle ervaringen is er ook veel minder angst"
Barbara koudijs van Amaris zorggroep

Weer leven in de brouwerij

En voor de bewoners het allerbelangrijkst: er is weer genoeg leven in de brouwerij binnen de muren van het verzorgingshuis en ook bezoek kan gewoon langskomen. De tijden van veel besmettingen, de deuren op slot en bewoners in quarantaine op hun kamer is voorbij. 

Ook de veertien Gooise tehuizen van zorggroep Vivium draaien weer op volle toeren. Volgens woordvoerder Marieke van Dooren zijn de bewoners vooral weer blij dat er activiteiten zijn. "Het gros gaat gewoon weer door", vertelt ze. Als er toch nog besmettingen zijn en bewoners in quarantaine moeten, krijgen die ook extra aandacht.

Een besmette bewoner geeft de tehuizen bovenal een stuk minder zorgen dan tijdens eerdere coronagolven. Als de bewoners al ziek worden, hebben ze veel minder klachten, merken zowel Amaris als Vivium. 

Besmette personeelsleden

Waar de twee zorggroepen nog wel mee te maken hebben, is het hoge aantal besmettingen onder personeelsleden. Dat zorgt wel weer voor wat problemen.

De besmettingen en quarantaines zorgen ervoor dat bij Vivium de roosters nog wel onder druk staan. "Dat vergt veel flexibiliteit van onze medewerkers", zegt Van Dooren. 

Overigens gaat het testen op coronabesmettingen ook een stuk soepeler: een aantal locaties van Vivium heeft een mobiel PCR-testapparaat, waarmee personeelsleden binnen twintig minuten weten of ze besmet zijn of niet. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Yorrin, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren