ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Poging om kerkklokkenbesluit Laren terug te draaien: "College gooit traditie overboord" | NH Gooi
  • Woensdag 26 januari om 13:30
  • Ingmar Meijer

Draai het besluit om de klokken van de Johanneskerk in de nacht stil te houden terug. De fracties van het CDA en Larens Behoud willen dat het klokgelui ook 's nachts te horen blijft. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vanavond dienen de partijen een motie in om de onlangs genomen beslissing van het college te herstellen.

De Johanneskerk in Laren
De Johanneskerk in Laren Protestantse Gemeente Laren-Eemnes

Op dinsdag 11 januari besloot het Larense college dat de klokken van de Johanneskerk niet meer te horen zullen zijn tussen 23.00 en 7.00 uur. Het nachtelijk luiden van de klokken, sowieso het aantal geproduceerde decibellen en het beperkte aantal melodieën van het carillon blijken een doorn in het oog - of beter gezegd het oor - te zijn van omwonenden.

Klachten

Een aantal buurtbewoners besloot hieraan wat te gaan doen. Zo verzamelden zij 35 handtekeningen bij andere omwonenden en klopten aan bij de gemeente met hun klachten. Dik twee weken geleden vonden burgemeester en wethouders dit reden genoeg om de wensen van de buurt in te willigen.

Dit besluit was tegen het zere been van CDA en Larens Behoud. Laatstgenoemde fractie diende gisteren al schriftelijke vragen in nadat NH Nieuws had bericht over de klokken die 's nachts stil blijven. 

De twee fracties hopen dat de politiek het 'eenzijdige besluit van het college' tijdens de raadsvergadering van vanavond herstelt. Zij dienen hiervoor een politiek voorstel in, zodat de zaak meteen kan worden teruggedraaid. 

Grotere geheel

Het CDA en Larens Behoud zeggen te betreuren dat de omwoners het geluid van het carillon en de klokken als overlast beschouwen. Maar uiteindelijk gaat het om het grotere geheel en had het college in de ogen van de twee partijen nooit dit besluit mogen nemen zonder het aan de gemeenteraad voor te leggen. 

Nu hebben B&W op eigen houtje besloten een 'stukje dorpsgeschiedenis' te beëindigen. Sterker nog;  het college gooit een traditie overboord. "Een beperking tussen 23.00 en 7.00 uur is niet gewenst", is te lezen in de motie. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

ONAIRWIN

Afgelopen dinsdag om 19:00.

Terugluisteren