ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Opkomst verkiezingen: meer dan kwart Gooise stemgerechtigden heeft al gestemd | NH Gooi

Opkomst verkiezingen: meer dan kwart Gooise stemgerechtigden heeft al gestemd

  • Woensdag 16 maart 2022 om 14:21 | bijgewerkt: om 15:13 uur
  • Sjoerd Stoop

Meer dan een kwart van de Gooise stemgerechtigden heeft tot nu toe gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat melden de verschillende gemeenten aan NH Nieuws. 

Stembureau Naarden
Stembureau Naarden|Gemeente Gooise Meren

Hilversum heeft van de hele regio tot nu toe de hoogste opkomst. Daar heeft tot nu toe net wat meer dan 40 procent van de stemgerechtigden gestemd. Een derde van de kiezers kwam gisteren en eergisteren al, maar ook vandaag werd het al vroeg drukker. 

Ook Eemnes meldt al een hoge opkomst. Daar was het al vroeg druk en heeft halverwege de ochtend al pakweg 28 procent van de stemgerechtigden haar stem uitgebracht. Op datzelfde moment haalde Laren zo'n 24 procent. Blaricum blijft nog achter: daar stemde tot nu toe 17,5 procent van de stemgerechtigden. 

Steeds drukker

De gemeente Gooise Meren laat weten dat het ook steeds drukker wordt op de stembureaus. Rond het middaguur had daar 27 procent van de stemgerechtigden gestemd.

Zo ongeveer de helft daarvan stemde gisteren en eergisteren al. "Dat was vooral gisteren al een goede opkomst", zegt een woordvoerder. "Wat dat zegt over de totale opkomst van de verkiezingen weten we natuurlijk nog niet, maar we hebben de hoop dat de mensen die de afgelopen twee dagen al hebben gestemd ook echt extra zijn. Mensen die normaal gesproken misschien niet zouden stemmen."

Weesp stemt meer dan Amsterdam

Weespers stemmen vandaag twee keer. Niet alleen voor de gemeenteraad van Amsterdam, waar Weesp vanaf volgende week onder valt, maar ook voor de nieuwe bestuurscommissie van de stad die vanaf volgende week Weesp lokaal bestuurt. 

Rond één uur vanmiddag had een kleine 26 procent van de Weesper stemgerechtigden gestemd. Dat is overigens flink meer dan het aantal stemmers in 'grote broer' Amsterdam. Daar had op hetzelfde moment nog slechts 19 procent van de stemgerechtigden gestemd. 

Geen opkomstpercentage

Alleen van Huizen zijn de opkomstpercentages niet bekend. De gemeente houdt de opkomst tussentijds niet actief bij. 

De andere gemeenten komen de rest van de dag op verschillende momenten nog met updates. Het definitieve opkomstpercentage is vanavond na sluiting van de stembussen bekend. Het landelijk gemiddelde voor de gemeenteraadsverkiezingen lag twee jaar geleden op 54,97 procent.