ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Voorlopige uitslag Wijdemeren: De Lokale Partij explosieve stijger | NH Gooi

Voorlopige uitslag Wijdemeren: De Lokale Partij explosieve stijger

  • Woensdag 16 maart 2022 om 23:14 | bijgewerkt: donderdag 17 maart 2022 om 00:06 uur
  • Daan Visser

De grootste stijger van de gemeente Wijdemeren is De Lokale Partij, dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die nu binnenkomen. De partij haalt 36 procent van de stemmen binnen, maar liefst 15,8 procent meer dan vorige verkiezingen.

Luchtfoto Ankeveen Wijdemeren
Luchtfoto Ankeveen Wijdemeren|Adobe Stock

De Lokale Partij verdubbelt, onder lijsttrekker Alette Zandbergen, hiermee haar aantal zetels in de raad, van 4 naar 8. Verder haalde alleen de ChristenUnie meer stemmen op dan tijdens de vorige verkiezingen: 2,7 procent meer. Daarmee verovert de partij met lijsttrekker Esther Kaper 1 zetel in de raad.

Minder stemmen

De andere partijen haalde allemaal minder stemmen op dan tijdens de vorige verkiezingen. Het CDA moet 1 van haar 4 zetels inleveren. DorpsBelangen moet de helft van haar zetels inleveren en heeft er nu nog maar 2. De VVD gaat van 3 naar 2 zetels. D66 gaat van 2 naar 1 zetel. Alleen de PvdA-GroenLinks hoeft voorlopig haar 2 zetels niet in te leveren.

De opkomst was bij Wijdemeren 58,9 procent, waar dat vier jaar geleden nog 61,3 procent was.