ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nieuwe vleugel Singer Laren wint BNA Beste Gebouw van het Jaar: 'Het overviel ons' | NH Gooi
  • Regio Laren
  • Vrijdag 13 mei om 11:16 | bijgewerkt: om 14:15 uur
  • Daan Visser

De nieuwe vleugel van Museum Singer Laren is uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar 2022. Deze prijs wordt uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Naast de juryprijs won het museum ook de publieksprijs, iets dat nooit eerder voorkwam. 

Nieuwe vleugel Singer Laren
Nieuwe vleugel Singer Laren Karin Borghouts

De uitbreiding van het Museum is ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten. De jury is erg te spreken over dit ontwerp. Zo stellen ze dat het project laat zien dat je soms 'de beste kwaliteit krijgt door een bestaande situatie te verbeteren in plaats van iets nieuws te maken.'

Ook stelt de jury dat het een plan was waarbij intelligent gebruikt wordt gemaakt van wat er is en het met liefde is uitgevoerd. "Singer Laren was al een begrip, en is met deze ingetogen uitbreiding naar het hoogste architectonische niveau getild. Vakmanschap puur sang, in aanpak, uitvoering en details."

De tekst gaat door onder de clip.Tijdens deze 17e editie van de uitreiking waren naast het Singer Laren negen andere gebouwen genomineerd, waaronder de rechtbank in Amsterdam en museum Boijmans Van Beuningen. 

Niet verwacht

"Het overviel ons, we hadden het namelijk totaal niet verwacht", reageert de dolblije algemeen directeur Evert van Os. "We waren met het architectenteam en museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm aanwezig bij het diner, maar dat we de prijzen mee zouden nemen was een verrassing."

Voor Van Os voelt het als een erkenning voor de keuze om niet los te gaan met het ontwerp. "De verleiding is heel groot als je een nieuwe vleugel gaat bouwen om dan een groot nieuw gebouw te maken. Maar soms is het beter als je het wat passender maakt", laat hij weten. Het hart van het museum is de villa uit 1911 en een gebouw uit 1956 die eraan is gebouwd. Door de architect is besloten om de nieuwe vleugel aan te laten sluiten bij deze kerngebouwen. 

Ook museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm laat op NH Radio ook weten heel gelukkig te zijn met de prijzen. "We zijn oprecht gelukkig en dankbaar dat de vakbroeders in de wereld van de architectuur niet een ongelofelijk spectaculair, mega kostbaar bouwwerk verkiest, maar ook bescheiden en harmonieuze architectuur een kans bieden", laat hij weten. "Ons gebouw schreeuwt niet. Het is de kracht van de eenvoud."

De plaquette die het Singer heeft ontvangen krijgt volgende week een mooie plek in het museum. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren