ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Meeste gemeenten bereid om meer Oekraïeners op te vangen, ondanks het vele werk | NH Gooi
  • Thema Werk
  • Donderdag 26 mei om 07:00 | bijgewerkt: om 11:02 uur
  • Redactie

Voor het overgrote deel van de gemeenten in Noord-Holland is de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne een hele kluif. Dit kan gaan om bijvoorbeeld extra druk op de zorg, scholen of gemeentelijke organisatie. Ondanks het vele werk zijn de meesten gemeenten wel bereid om nog meer opvangplekken in te richten, mocht de nood aan de man zijn.

Haarlemmers helpen noodopvanglocatie in te richten
Haarlemmers helpen noodopvanglocatie in te richten NH Nieuws / Geja Sikma

Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS naar de eerste ervaringen met de
vluchtelingenopvang binnen Nederlandse gemeenten. Hierin zijn 30 Noord-Hollandse gemeenten ondervraagd. 26 van deze gemeenten geven aan veel werk te hebben aan de opvang van vluchtelingen. Alleen Blaricum, Laren, Amsterdam en Diemen ervaren geen extra druk.

Het goede voorbeeld

Uit het onderzoek blijkt ook dat het grootste deel van de Noord-Hollandse gemeenten bereid zijn om extra opvangplekken op te tuigen als dit nodig blijkt. Alleen Hilversum, Schagen, Aalsmeer en Amstelveen zien geen ruimte voor meer opvangplekken.

"De extra druk is hoog, met name op de eerstelijns zorg"
MAARTEN HOELSCHER, WETHOUDER SOCIAAL DOMEIN HUIZEN

Gemeente Huizen vangt op dit moment 288 vluchtelingen op, verspreid over gemeentelijke en particuliere opvang, en geeft aan veel extra druk te ervaren. Druk op scholen, gemeentelijke organisatie en zorg. "De extra druk is hoog, met name op de eerstelijns zorg", vertelt Maarten Hoelscher, wethouder Sociaal Domein aan NH Nieuws. "Dit alles na de enorme druk die de zorg heeft gekend, en deels nog steeds, als gevolg van corona."

Ondanks dit alles willen zij toch graag meer vluchtelingen opvangen uit het oorlogsgebied. Er wordt zelfs dit moment een nieuwe opvanglocatie klaargemaakt wegens een gebrek aan bedden. "Wij bieden de Oekraïners graag een veilig onderkomen aan; ondanks de druk die dit geeft op allerlei voorzieningen", aldus Hoelscher. "Wij zijn trots op de manier waarop onze werknemers en inwoners zich voor onze gasten inzetten."

Wat moet er beter?

Veel gemeenten komen simpelweg handen tekort om de opvang in goede banen te leiden. Zo heeft Hollands Kroon minimaal zes fulltime werknemers extra nodig om de boel soepel te laten verlopen. Ook is de beschikbaarheid van tolken en expertise bij het opzetten van nieuwe locatie essentieel om de opvang draaiende te houden.

"Dit komt bovenop al het reguliere werk, het is te doen maar niet voor lang"
Maarten Hoelscher, wethouder Sociaal Domein Huizen

Verder lopen meerdere gemeenten tegen het probleem aan dat het lastig blijft voor Oekraïense vluchtelingen om een bankrekening te openen wanneer zij nog niet de juiste documenten hebben. Dit maakt werken voor hen onmogelijk, terwijl de wil er wel degelijk is. 

Ook binnen de gemeente Huizen wringt er nog wel het een en ander. "De opvang vergt veel extra inspanning van onze werknemers", vertelt Hoelscher. "Dit komt bovenop al het
reguliere werk in een organisatie die hier en daar al te maken heeft met beperkte bemensing.
Dit is te doen, maar niet voor lang."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 19:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren