ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Weer een poging: keren de vlaggen op feestdagen terug op Naarder stadhuis en kerk? | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Woensdag 29 juni om 11:05 | bijgewerkt: om 11:32 uur
  • Sjoerd Stoop

Het moet er nu dan echt van gaan komen: op feestdagen moeten er weer vlaggen wapperen op historische gebouwen als het Naarder stadhuis en de Grote Kerk. Er wordt wederom geprobeerd om de gemeente Gooise Meren te bewegen de historische gebouwen zo aan te passen dat de vlaggen weer veilig uitgestoken kunnen worden. 

Stadhuis Naarden
Stadhuis Naarden Adobe Stock

De vlaggen werden twee jaar geleden weggehaald, omdat het te onveilig zou zijn om ze op grote hoogte op te hangen. Dat tot teleurstelling van veel bewoners. 

Dat er plots geen vlaggen wapperden op de historische gebouwen zorgde voor veel ophef. Naarders - trots op hun historische vesting - vinden dat de vlaggen op feestdagen horen te wapperen op het stadhuis en de kerk. Ze wapperen er namelijk al sinds mensenheugenis. Hetzelfde probleem geldt voor de Grote Kerk van Muiden.

Dat er geen vlag meer uitgestoken wordt heeft te maken met de veiligheidseisen en de arbeidsomstandigheden. De ruimtes waar de vlag uitgestoken wordt - vaak op hoogte - voldoen niet aan de eisen. Daar komt nog eens bovenop dat de vlaggen vaak worden opgehangen door ambtenaren en vrijwilligers en dat vindt de gemeente niet meer verantwoord. 

Weer een poging

De afgelopen twee jaar werd al meerdere keren geprobeerd om de historische gebouwen aan te laten passen, zodat de vlaggen op feestdagen weer uitgestoken kunnen worden. Keer op keer kreeg men nul op het rekest, onder meer omdat de aanpassingen te veel geld zouden kosten

Nu wordt er dus nog een keer geprobeerd de gemeente te bewegen de gebouwen aan te passen en er lijkt weinig meer in de weg te staan om dat ook daadwerkelijk te doen. Het Goois Democratisch Platform - de grootste partij van de gemeenteraad - komt met een voorstel om de vlaglocaties aan te passen en te overwegen op speciaal getrainde 'vlaggenisten' in te zetten om de vlaggen veilig op te kunnen hangen. 

Weinig obstakels

De kosten moeten ook het probleem niet zijn: de gemeente Gooise Meren heeft het afgelopen jaar afgesloten met een overschot op de begroting. Door te werken met speciale vlaggenisten, zoals brandweermensen of medewerkers van de monumentenwacht, kan alles ook nog eens veel goedkoper omdat niet alle voorgeschreven aanpassingen echt nodig zijn. De kosten kunnen bovendien ook nog eens gedekt worden door subsidies of door de hoge gebouwen te verhuren aan mobiele telefoonproviders om er antennes te plaatsen.

De gemeenteraad stemt volgende week over het 'vlaggenvoorstel'. Als de raadsleden akkoord gaan moet de gemeente aan de slag gaan. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 19:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren