ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Zoektocht naar burgemeester van Blaricum stap verder: solliciteren kan nu | NH Gooi
  • Regio Blaricum
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 30 augustus 2022 om 13:58 | bijgewerkt: om 14:03 uur
  • Ingmar Meijer

De zoektocht naar de nieuwe burgemeester van Blaricum gaat weer een stap verder: de vacature staat vanaf nu open om te reageren. Als je ervaring hebt als bestuurder, goed weet te communiceren via onder meer social media en staat voor de zelfstandigheid van Blaricum dan voldoe je al goed aan de wensenlijst van de gemeente. 

Ansichtkaartje Blaricum met burgemeester Joan de Zwart
Gemeente Blaricum

De vacature voor de opvolging van burgemeester Joan de Zwart-Bloch staat open. Belangstellenden kunnen nog dik twee weken reageren en hun sollicitatiebrief plus cv naar de provincie sturen. 

Voorwaarden 

Eerder dit jaar heeft de Blaricumse politiek bepaald aan welke eisen de nieuwe burgemeester moet voldoen. "Onze burgemeester weet hoe kansen benut kunnen worden en legt creatieve verbindingen. Bij Blaricum past een modern bestuurder met dito bestuursstijl: communicatief vaardig en bekend met de mogelijkheden van de nieuwe media", luidt een aantal wensen.

Een belangrijke voorwaarde is dat de opvolger van De Zwart-Bloch begrijpt dat Blaricum als kleine gemeente zelfstandig is en blijft. Hoewel de gemeente nauw samenwerkt met Laren en Eemnes moet de nieuwe burgemeester geloven in de kracht van de kleine gemeente én 'een eigen beeld hebben bij te dragen' aan die zelfstandigheid.

De burgemeester moet een duizendpoot zijn en bovenal ook nog ook nog integer, onafhankelijk, standvastig, stressbestendig, pragmatisch, toekomstgericht en een teamspeler zijn. "De burgemeester is in staat op te treden als mediator of bemiddelaar bij conflictsituaties en is in staat te de-escaleren in probleemsituaties bij inwoners of gemeentebesluiten die in eerste instantie niet door iedereen geaccepteerd worden", zegt de politiek.

Niet per se burgemeesterservaring

Ervaring hebben als bestuurder is belangrijk, maar volgens de Blaricumse gemeenteraad hoeft dat niet per se te zijn als openbaar bestuurder, zoals een wethouder. 

Dat kan best tot verrassende keuzes leiden. Neem Hilversum. Eind vorig jaar koos Hilversum voor de partijloze Gerhard van de Top. De inwoner van Hilversum was tot half februari, toen hij de ambtsketen overnam van Pieter Broertjes, dijkgraaf van waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Vertrek burgemeester

In april maakte De Zwart-Bloch bekend te gaan stoppen als burgemeester. Na dik 14 jaar is het tijd om het stokje over te geven. De Blaricumse burgemeester is een van de langstzittende burgemeesters van het land. Met haar vertrek hoopt ze meer balans te krijgen in haar privé- en werkende leven. De nieuwe burgemeester moet begin volgend jaar aan de slag gaan. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren