ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Raoul wil bouwen in Hilversum, maar komt bij de gemeente geen steek verder: "Jaren in de wachtkamer" | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Maandag 26 september om 13:23 | bijgewerkt: om 17:20 uur
  • Ingmar Meijer

Al vier plannen voor woningen en werklocaties in de oude metaalfabriek in Hilversum heeft hij de prullenbak in kunnen doen. Projectontwikkelaar Raoul van de Wetering van Makeltrent zit met de handen in het haar. Zes jaar lang loopt hij naar eigen zeggen tegen een muur op bij de gemeente Hilversum. "Je krijgt geen dialoog", zegt hij. 

Ontwikkelaar Raoul van de Wetering van Makeltrent in Fabrique Ludique aan de Mussenstraat in Hilversum
Ontwikkelaar Raoul van de Wetering van Makeltrent in Fabrique Ludique aan de Mussenstraat in Hilversum Makeltrent

Zes jaar geleden kocht Raoul het pand aan de Mussenstraat 55 in Hilversum. Op deze plek, aan de rand van de gemeente, wil hij met zijn Hilversumse bedrijf Makeltrent onder meer het eigen kantoor vestigen, maar vooral woon-werklocaties, een lunchroom en een grote binnentuin van bijna 400 vierkante meter maken. 

Vooralsnog is het de afgelopen jaren niet verder gekomen dan plannen maken, terug naar de tekentafel en weer met een aangepast voorstel komen en aankloppen bij de gemeente. Dat heeft nog niet geleid tot resultaat en dat begint inmiddels behoorlijk te knagen. Het gevoel om er maar weer 'zware industrie neer te knallen' krijgt de overhand, zo geeft Raoul eerlijk toe. 

'Iedereen is er klaar mee'

En niet alleen bij hem zelf neemt het enthousiasme af en trekt de energie om iets moois te maken van de Mussenstraat 55, dat inmiddels op initiatief van de gemeente een monumentenstatus heeft, langzaam weg. "De architect heeft zoveel tekeningen moeten maken. Hij is er klaar mee. Eigenlijk is iedereen er klaar mee", vertelt Raoul. 

Waar het nu precies aan schort, daar krijgt hij de vinger niet precies achter. Dat komt ook omdat een onderling gesprek over de inhoud maar niet lukt. Al anderhalf jaar hoopt hij het meest recente plan te kunnen toelichten aan de wethouder en de betrokken ambtenaren.

Hieronder wat beelden van hoe de Mussenstraat 55 eruit zou komen te zien volgens het huidige idee van de ontwikkelaar.

Het liefst licht hij het voorstel toe in de voormalige fabriek van Brandsma Metaal Veredeling zelf, zodat de gasten een duidelijk beeld en gevoel krijgen bij wat hij precies wil. Maar daar komt het steeds niet van. "Je krijgt geen dialoog, daardoor kan ik ook niet zeggen dat er sprake is van samenwerking."

Zoveel afdelingen

Terwijl hij door de vele papieren bladert, zegt hij grappend: "Ja, waar loopt het volgens de gemeente eigenlijk niet op stuk."

Vervolgens somt hij een lang rijtje gemeentelijke afdelingen op die wel ergens moeite hebben met zijn Mussenstraatplan. Bij ruimtelijke ordening, planologie, stedenbouw, monumenten, parkeren, landschap en milieu hebben ze wel iets op en aan te merken op het voorstel.

Raoul en de gemeente lijken in al die jaren geen stap dichterbij te komen en dat terwijl Van de Wetering duidelijk aangeeft bij het maken van de plannen goed te hebben gekeken naar de gemeentelijke regels en wensen van de politiek. De voorstellen zijn een soort van 'naar het bekkie' geschreven van de gemeente. 

Dimdammen

In de afgelopen jaren is er vooral op papier veel gedimdamd over de verhouding tussen wonen en werken en komen er volgens de ontwikkelaar steeds nieuwe en andere wensen op tafel. De gemeente wilde eerste een verhouding van 70 procent werk en 30 procent woningen.

Tekst gaat verder onder het kader.

"Dit plan is nu financieel niet eens meer haalbaar. Het is echt een neerwaartse spiraal"
Projectontwikkelaar raoul van de wetering

Inmiddels zou Hilversum kunnen leven met een fifty-fiftyverhouding. Ook op dat plan zijn er, zoals hierboven al geschetst, in het raadhuis meerdere kritiekpunten. Toestemming om aan de slag te gaan ontbreekt nog steeds. De impasse duurt voort. 

Dat Raoul in de wachtkamer moet blijven zitten, heeft wel gevolgen. Niet alleen kost de stilstand en het continu maken van nieuwe plannen klauwen met geld, maar het betekent ook dat het plan niet verder te verdiepen is en er geen partijen kunnen worden gezocht die verderop in het proces willen aanhaken. Daarnaast moet de provincie Noord-Holland eveneens lang wachten totdat de ontwikkelaar de vervuilde grond van de voormalige metaalfabriek kan gaan weghalen.

Oorlog rijker

Bijkomend probleem van anderhalf jaar stilstand is dat de wereld inmiddels behoorlijk anders is. Dat heeft gevolgen voor het totale plan. “Jammer genoeg zijn we een oorlog rijker. Door alles wat er speelt zijn de bouwkosten veel hoger en rijzen de rentes de pan uit. Dit plan is nu financieel niet eens meer haalbaar. Het is echt een neerwaartse spiraal.”

Hoe nu verder? Dat is de hamvraag. Voorlopig zit er niet anders op om te wachten totdat de gemeente een gesprek wil aangaan. “In plaats van over randzaken kunnen we dan over de inhoud praten”, klinkt Raoul hoopvol.

De huidige staat van de hal van de oude metaalfabriek aan de Mussenstraat in Hilversum
De huidige staat van de hal van de oude metaalfabriek aan de Mussenstraat in Hilversum Makeltrent

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren