ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Wijdemeren diep in financiële problemen, flinke bezuinigingen lijken onoverkomelijk | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Maandag 26 september om 15:50 | bijgewerkt: om 16:07 uur
  • Sjoerd Stoop

De gemeente Wijdemeren zit diep in de financiële problemen. De zorgen zijn zo groot dat de gemeente onder verscherpt toezicht van de provincie wordt geplaatst, zo laat wethouder Gert Zagt weten aan de gemeenteraad.

Poldermolen Nederhorst den Berg
Poldermolen Nederhorst den Berg Adobe Stock

Hoe groot de tekorten in het huishoudboekje van de gemeente zijn, is nog onduidelijk. Echte cijfers heeft Wijdemeren nog niet naar buiten gebracht, omdat er op de gemeentelijke burelen nog flink wordt gerekend. Het heeft er alle schijn van dat het gaat om een flink aantal miljoenen. 

Dat Wijdemeren nog geen duidelijkheid kan geven over de hoogte van het tekort heeft volgens de wethouder te maken met het gebrek aan ambtelijke capaciteit. Het ambtenarenapparaat van de gemeente piept en kraakt al tijden. Normaal gesproken zou de gemeenteraad de begroting voor de komende jaren half november bespreken, maar het is nu al duidelijk dat die termijn niet gehaald gaat worden. 

Verscherpt toezicht van de provincie

Nu duidelijk wordt dat de gemeentelijke financiën dieprood gaan kleuren en de begroting niet op tijd klaar is, heeft de gemeente aan de bel getrokken bij de provincie Noord-Holland. Die heeft de gemeente laten weten dat het aannemelijk is dat Wijdemeren onder verscherpt toezicht komt te staan. 

"Preventief toezicht betekent dat we voor alle begrotingswijzigingen vooraf toestemming moeten vragen. Daarnaast moet er een plan komen om alsnog een structureel evenwicht te realiseren in de komende jaren", legt wethouder Zagt van financiën uit.

Bezuinigingen onoverkomelijk

De grote tekorten leiden ertoe dat Wijdemeren flink moet gaan bezuinigen. Hoe dat gaat gebeuren, is nog gissen. Snijden in het personeelsbestand lijkt lastig, omdat Wijdemeren zoals gezegd al flink wat mensen tekort komt. 

Veel gemeenten zorgen voor extra inkomsten door de belastingen voor bewoners te verhogen. Het probleem is dat bewoners van Wijdemeren vergeleken met de rest van de regio al een flink bedrag aan woonlasten moeten aftikken.

Wat Wijdemeren precies wil gaan doen, is nog onduidelijk. De begroting wordt naar verwachting nu eind november besproken. Volgende week wordt de gemeenteraad voor het eerst bijgepraat over de financiële zorgen. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren