ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Eemnes doet aangifte van vandalisme na protesten voor en tegen boeren: "Kap ermee" | NH Gooi
  • Regio Eemnes
  • Thema Politiek
  • Woensdag 28 september om 11:19 | bijgewerkt: om 15:10 uur
  • Ingmar Meijer

De uitingen van de boerenprotesten en ook de daarop volgende reacties lopen de spuigaten uit in Eemnes. Het is zo erg dat de gemeente heeft besloten aangifte te doen van vandalisme. Twee weken geleden zijn op zo’n 200 plekken allemaal stickers geplakt. "Politie en justitie zullen dat oppakken", vertelt wethouder René ten Have. 

Stickers van omgekeerde vlaggen zijn in de hele noordbuurt van Eemnes geplakt
Stickers van omgekeerde vlaggen zijn in de hele noordbuurt van Eemnes geplakt NH Nieuws

Bij het uitgebreid stickers plakken van omgekeerde vlaggen op lantaarnpalen, palen van verkeersborden en nog veel meer gemeentelijke objecten alleen is het niet gebleven, zo merkte Ten Have op tijdens de raadsvergadering. Ook bij de veerpont zijn banken en stoelen beklad met 'kwetsende teksten'. Dat gebeurde ook op verschillende borden in Eemnes. 

De grens

"Ik zal het maar toenemend vandalisme in de openbare ruimte noemen", zei Ten Have over het zichtbare verzet in Eemnes. "Ik wil hier wel aangeven dat dit de grens is. Het gaat om uitingen die in de openbare ruimte zijn gepleegd. Kennelijk is het heel normaal om te communiceren via de openbare ruimte."

"Hou ermee op. Breng uw zorgen of grieven op een andere manier naar buiten"
wethouder rené ten have

Naast de aangifte heeft Ten Have gemeentemedewerkers de opdracht gegeven om alle uitingen te verwijderen en de mogelijke schade  te herstellen. De stickers blijken zo sterk te zijn dat als ze eraf gehaald worden er ook verf wordt meegetrokken. Dat vindt de gemeente 'onacceptabel', want dit is ook in strijd met de regels (APV).

Waar Ten Have van baalt is dat de gemeenschap de rekening hiervoor betaalt. De kostenpost loopt volgens de wethouder 'lekker op'. "Hou ermee op. Kap ermee en breng uw zorgen of grieven op een andere manier naar buiten", luidde zijn duidelijke oproep.

Vragen boerenprotest

Het protest van boeren uit Eemnes heeft ook de aandacht van de lokale politiek. Eerder stelde de lokale PvdA-fractie al vragen over de protestacties.

Volgens PvdA-fractievoorzitter Marcus van den Brink is inmiddels een andere trend van uitingen in de openbare ruimte zichtbaar nu de omgekeerde vlaggen in de gemeente zijn weggehaald. Hij doelde onder meer op het bekladden van borden in de polder van mensen die tegen de boerenprotesten zijn. "Protesteren staat iedereen vrij, maar dat mensen hun onvrede uiten op gemeentelijke objecten kan niet." 

Omgekeerde vlaggen

"Wij waren een beetje bang voor polarisatie en dat lijkt zich nu toch voor te gaan doen nu het protest met omgekeerde vlaggen omarmd wordt door andere groepen. Het is ook niet gezegd dat dit allemaal uitingen zijn van boerenprotest."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren