Met het uitgebreide wensenlijstje en de beperkte ruimte die er is in Hilversum zal er op diverse plekken in de gemeente hoger gebouwd moeten worden. De gemeente wil de 'Hilversumse hoogte' in de nabije toekomst toch iets meer gaan loslaten. Deze keuze, die binnen Hilversum controversieel is, is nodig om te kunnen voldoen aan het wensbeeld van 2040.
Plannen voor hoogbouw of hogere bouw wordt in Hilversum al snel beschouwd als vloeken in de kerk. In de regel is daar maatschappelijk en politiek heel veel verzet tegen. Neem bijvoorbeeld de eerdere plannen voor het Arenapark waar de gemeente een paar gebouwen had bedacht van 50 tot 60 meter hoog. Deze vorm van 'horizonvervuiling' past niet bij de Hilversumse maat is vaak de stelling.
Maar in het Hilversum van 2040 is er haast niet aan te ontkomen dat nieuwe gebouwen toch wat hoger worden dan de Hilversummers nu gewend zijn. Dat is nodig om alle ambities van het toekomstbeeld (Omgevingsvisie 2040) waar te kunnen maken. Hilversum wil onder andere 6.000 nieuwe woningen laten neerzetten, meer werkplekken en meer groen creëren en tegelijkertijd het 'dorpse' karakter behouden .
Schuren
Omdat niemand voorzieningen wil realiseren in de omringende natuur moet alles binnen de bestaande gemeentegrenzen gerealiseerd worden. In de openbare ruimte schuurt het nu al op het gebied van bijvoorbeeld leefbaarheid en verkeer.
Het motto is dan ook om duidelijke en slimme keuzes te maken. Eén daarvan is op diverse hogere gebouwen toe te staan. Die mogelijkheden ziet het college van burgemeester en wethouders vooral in de buurt van de stationsgebieden.
Lees ook
-
Bedrijventerrein moet het Hilversumse sporthart worden: "Ontstaat mooie dynamiek"
Woensdag 07 december 2022 om 15:23 -
Na 48 jaar woongeluk moet Hilversumse haar huis uit en plaatsmaken voor nieuwbouw
Dinsdag 01 november 2022 om 06:53
Zo hebben coalitiepartijen Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA afgesproken dat er meer woningen mogen komen in het op te knappen stationsgebied. Dat betekent ook dat er hoger gebouwd gaat worden. Dat is nu opgekrikt naar acht lagen, wat maximaal 25 meter hoogte betekent. Ook op het Arenapark en dan met name vlakbij Station Hilversum Sportpark staan gebouwen ingetekend van 35 meter.
Zes lagen
Maar ook bij andere nieuwbouwprojecten kan de hoogte worden opgeschroefd tot maximaal 25 meter. Wethouder Karin Walters benadrukt dat dan om vijf tot zes lagen gaat, wat ook strookt met het advies van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Bij ieder project wordt in samenspraak met bewoners bekeken of die extra bouwlagen passend zijn in de directe omgeving. "Het is zoeken naar balans tussen wat past en wat nodig is, op niveau van de stad en in de wijken en werklocaties", is de verklaring in het 103 pagina's tellende visiedocument.
Bij het realiseren van nieuwe panden in Hilversum is meervoudig ruimtegebruik een belangrijk uitgangspunt. Juist omdat de ruimte beperkt is, vindt de gemeente het slim om zoveel mogelijk functies te combineren. Daar zit wel een andere prijskaartje aan vast, zo blijkt.
Groter gewicht
"Meervoudig ruimtegebruik vraagt in eerste instantie vaak om een grotere investering dan bij meer traditionele bouw. Denk bijvoorbeeld aan ondergronds parkeren, ruimte voor waterberging of daken die een groter gewicht kunnen dragen. Op de wat langere termijn kan hier echter van geprofiteerd worden", is de Hilversumse overtuiging.
Voor alles geldt dat deze plannen nog niet in beton gegoten zijn. Voor de zomer van 2023 bepaalt de gemeenteraad het definitieve toekomstplaatje. In de tussentijd krijgen inwoners nog voldoende mogelijkheden om hun stem te laten horen.
Lees ook
-
Hilversum moet groeien tegen woningnood: meer woningen, vooral voor eigen inwoners
Woensdag 21 december 2022 om 14:36 -
Hilversum gaat rol van te aanwezige auto terugdringen: "Gaat wel wat veranderen"
Donderdag 15 december 2022 om 16:05