ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 'Klein succesje' voor bewoners Blaricummermeent: Eteck verhoogt tarieven (nog) niet | NH Gooi
  • Maandag 23 januari om 14:00 | bijgewerkt: om 15:18 uur
  • Daan Visser

De bewoners van de Blaricummermeent hebben voorlopig weten te voorkomen dat warmteleverancier Eteck de tarieven dit jaar met ruim 70 procent verhoogt. Toen het bedrijf de verhogingen bekendmaakte werden er door de bewoners massaal bezwaarbrieven verstuurd. Zelf spreken de bewoners nu van een klein 'klein succesje.'

Luchtfoto van de Blaricummermeent, wijk in Blaricum
Luchtfoto van de Blaricummermeent, wijk in Blaricum gemeente Blaricum

Begin januari werd duidelijk dat de bewoners van de relatief nieuwe wijk de in Blaricum in 2023 meer zouden moeten betalen voor het gebruik van de warmte- en koude opslag (WKO) en de verhuur van de warmtepomp van Eteck. De tarieven gingen respectievelijk met 73 procent en bijna 30 procent omhoog. Deze verhoging leidde tot verontwaardiging bij de bewoners en tot de nodige individuele bezwaren bij het bedrijf. 

Vlak voor het afgelopen weekend kregen de bewoners bericht van Eteck waarin het bedrijf laat weten 'de maandfacturen tijdelijk op basis van de tarieven van 2022 te handhaven' en dus te wachten met het omhoog schroeven van de tarieven. Eteck zegt dit te doen om zo de tijd te willen nemen om alle vragen van bewoners te kunnen beantwoorden en te onderzoeken.

Wél omhoog?

"Voor ons is dit een klein succesje", vertelt Rogier Gardien, bezorgde bewoner van de wijk. "Maar we weten nog niet of Eteck de tarieven later wél omhoog gaat gooien."

Hoe dan ook zien de bewoners de actie van Eteck als een bewijs dat het bedrijf geen goed argument heeft voor het omhoog opschroeven van de tarieven. "Je mag toch aannemen dat wanneer je als bedrijf de tarieven omhoog gooit, je daar ook gelijk tekst en uitleg bij kan geven", zegt Gardien. "Blijkbaar niet, aangezien ze meer tijd nodig hebben om de vragen te beantwoorden."

Naast de stapel bezwaarschriften van bewoners is Eteck ook in gesprek gegaan met de gemeente Blaricum zelf. Op basis van deze gesprekken heeft de gemeente op de site een vraag-antwoordblokje gepubliceerd. Hierin wordt onder andere aangegeven dat de gemeente is geschrokken van de tariefstijgingen en dit als toezichthouder in de gaten houdt. 
"We zijn blij dat de gemeente zich ermee bemoeit, maar de antwoorden blijven nog een beetje vaag. Het mag wat ons betreft iets kritischer", aldus Gardien.

Shock door de wijk

Alle bewoners van de Blaricummermeent maken gebruik van de WKO met bronnen onder de wijk. Dit is een duurzaam alternatief om de woningen te kunnen kunnen opwarmen en af te koelen. De hele wijk is hierdoor gasvrij. Eteck beheert deze installatie en is daarmee leverancier van de infrastructuur. De bewoners huren de warmtepomp ook van dit bedrijf.

Daardoor werken de huizen 'als eigen energiecentrale' en halen en leveren daarmee warmte en kou terug vanuit de bronnen van de opslag. Hiermee worden de woningen en de wijk ook aangeprezen en verkocht. Dat is terug te zien in de letterlijke tekst in de Eteck-brochure: "De energieprijs wordt nauwelijks beïnvloed door gas- en olieprijsontwikkelingen", vertelde Gardien eerder.

Maar woensdag 28 december kregen de bewoners toch een bericht van Eteck dat de tarieven voor het gebruik van deze omslag in het nieuwe jaar flink zouden veranderen. In 2023 werd duidelijk hoeveel, namelijk 73 procent meer voor het gebruik van de opslag en bijna 30 procent meer voor de huur van de warmtepomp. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 02:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Volg ons op Instagram @onairwin
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren